Kritikk mot finanstilsynet i Sveits etter at storbank kollapset
Finanstilsynet i Sveits klarte ikke å takle krisen i Credit Suisse effektivt, ifølge sveitsiske granskere. Kollapsen var nær ved å utløse en global finanskrise.
Politikk: Fredag ble en rapport om Credit Suisse-kollapsen lagt fram etter 18 måneders granskning. Granskningskomiteen som er nedsatt av landets nasjonalforsamling, retter en rekke kritiske bemerkninger mot finanstilsynet FINMA og sier at den «beklager den delvise ineffektiviteten i FINMAs tilsynsvirksomhet».
De frikjenner imidlertid myndighetene når det gjelder selve årsaken til kollapsen i storbanken.
– Dårlig ledelse i Credit Suisse over lang tid var årsaken til krisen, slår de fast.
– Styret og ledelsen de siste årene er ansvarlige for at tilliten til banken gikk tapt, heter det videre.
Krisen i storbanken – som mange mente var for stor og viktig til å kunne bryte sammen – skjøt fart da tre regionale banker i USA kollapset i mars 2023.
Det bredte seg raskt en oppfattelse om at Credit Suisse var det svakeste leddet i den internasjonale bankkjeden, og aksjekursen falt 30 prosent den 15. mars i fjor.
Sveitsiske myndigheter grep da raskt inn. De fryktet Credit Suisse ville misligholde sine forpliktelser og utløse en global bankkrise.
Regjeringen, sentralbanken og FINMA presset landets største bank UBS til å overta Credit Suisse for 3,25 milliarder dollar, noe som ble kunngjort den 19. mars før markedene åpnet igjen dagen etter.
(©NTB)