Menu
Frykten har bredt seg i Japans naboland etter at utslippene av renset radioaktivt kjølevann fra et ødelagt atomkraftverk begynte i forrige uke. Har fra et japansk supermarked i Beijing, samme dag som Kina innførte importforbud mot all japansk sjømat. Foto: Andy Wong / AP / NTB

Japan truer Kina med WTO-klage

Feiden mellom Kina og Japan spisser seg til. I Kina øker hetsen mot Japan, mens Japan truer med å klage Kina inn for WTO.

Av NTB | 29.08.2023 11:54:49

Natur og miljø: Japans utslipp av renset, radioaktivt kjølevann i Stillehavet har ført til rasende reaksjoner i Kina.

Japan insisterer imidlertid på at utslippene fra det ødelagte Fukushima-kraftverket er trygge, og har full støtte fra Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA).

Da utslippene startet sist torsdag, innførte Kina likevel et umiddelbart importforbud mot all japansk sjømat. Nå åpner Japan for å klage Kina inn for Verdens handelsorganisasjon (WTO).

– Japan vil ta nødvendige skritt langs ulike veier, blant annet innenfor rammeverket av WTO, sa Japans utenriksminister Yoshimasa Hayashi tirsdag.

Utslippene blir også sammenlignet med monsteret Godzilla, og det er publisert en sang der det langes ut mot Japan.

Det har bidratt til å piske opp stemningen mot Japan og japanere, ikke minst i sosiale medier.

– Det er ekstremt beklagelig og bekymringsfullt, sier Japans utenriksminister Yoshimasa Hayashi.

Statsminister Fumio Kishida har bedt kinesiske myndigheter bidra til å dempe protestene, men ble tirsdag møtt av et syrlig svar der det ble referert til Japans «såkalte bekymring».

– Kina beskytter alltid utlendingers legitime rettigheter og interesser i tråd med kinesisk lov, sa en talsperson for Kinas utenriksdepartement på en pressekonferanse i Beijing.

Den spente situasjonen har fått Japan til å be sine borgere i Kina om å holde en lav profil, samtidig som sikkerheten rundt japanske skoler og konsulater er skjerpet.

Japan skal de neste 30 årene slippe ut 1,3 millioner tonn renset kjølevann fra Fukushima-atomkraftverket i Stillehavet. Tre reaktorer ble ødelagt da området ble rammet av et kraftig jordskjelv og en tsunami i 2011. Katastrofen tok livet av over 18.000 mennesker og førte til at mange av innbyggerne måtte flytte.

Selv om eksperter insisterer på at spillvannet ikke utgjør noen trussel mot mennesker eller miljø, skaper de stor bekymring i flere land.

I Sør-Korea har demonstranter forsøkt å storme den japanske ambassaden. Miljøaktivister og fiskere i Japan har også protestert, men i langt mindre grad enn i nabolandene.

De siste dagene har tonen mellom japanske og kinesiske myndigheter vært uvanlig hard. Kinesiske myndigheter anklager Japan for å opptre ekstremt egoistisk, og i mediene blir det hevdet at utslippene kan komme til å forurense Stillehavet i lang tid framover.

Både mandag og tirsdag ble det meldt om steinkasting mot Japans ambassade i Beijing.

Både Japans ambassade og japanske konsulater har meldt om mengder av plagsomme telefonoppringninger de siste dagene.

Det japanske energiselskapet Tepco har siden torsdag offentliggjort en rekke prøver av sjøvannet og fisk i området, som viser at nivået av radioaktivitet ligger langt under det som regnes som farlig.

(©NTB)

Flere nyheter: