Israelere og palestinere dypt uenige i synet på Oslo-avtalen
Oslo-avtalen fyller 30 år, og israelere og palestinere er dypt uenige om hvorfor den aldri resulterte i fred.
Krig og konflikter: – Avtalene mellom Israel og den palestinske frigjøringsorganisasjonen PLO var aldri fredsavtaler i ordets rette forstand, mener Maurice Hirsch. Han er tilknyttet den konservative israelske tankesmia Jerusalem Center for Public Affairs (JCPA).
– Mens Israel inngikk avtalene ut fra et genuint ønske om å sikre en bedre, tryggere og mer velstående fremtid for både israelere og palestinere, var avtalene for PLO-leder Yasser Arafat kun en mulighet til å sikre seg et solid fotfeste i Judea, Samaria og på Gazastripen, for så å kunne fortsette med sitt mål om å ødelegge Israel, skriver han i en artikkel i forbindelse med 30-årsmarkeringen.
Judea og Samaria er det bibelske navnet på området som i dag er kjent som Vestbredden, og som har vært okkupert av Israel siden 1967.
Hirsch ledet tidligere Israels militære rettsvesen i de okkuperte områdene og konstaterer at freden i dag er lenger unna enn noen gang. Palestinerne alene har skylden for dette, mener han.
– PLO har til denne dag ennå ikke oppfylt brorparten av sine forpliktelser, hevder han.
– Palestinernes største tabbe var å tro på Israel, sa han nylig i et intervju med israelske Kan 11 News.
– De krevde ikke en uttrykkelig formulering om byggestans i bosetningene fordi de trodde på oss, sa han.
Beilin tilhører venstresida i Israel og har gjentatte ganger gitt statsminister Benjamin Netanyahu skylden for at fredsprosessen havarerte.
– Som opposisjonsleder lovet han å slå en strek over Oslo-avtalen, og som statsminister har han lykkes, konstaterte Beilin for noen år siden.
Professor Yara M. Asi, som er født på Vestbredden og tilknyttet University of Central Florida, er enig.
– For Israel var Oslo-avtalen en utvilsom suksess, konstaterer hun i en kronikk i The New Arab.
– Den israelske staten ga opp nesten ingenting, men holdt den palestinske frigjøringsbevegelsen nede i flere tiår mens de ga seg selv muligheten til å fortsette sitt kolonialistiske bosettingsprosjekt, mener Asi.
– Oslo-avtalen ga også verdenssamfunnet en unnskyldning til å overse Israels voldsbruk og gjenta oppfordringene om en tostatsløsning, selv om mange nå i all stillhet medgir at de vet at dette ikke lenger er mulig, skriver hun.
Etter at USAs daværende president hadde anerkjent Jerusalem som Israels «udelelige» hovedstad, og statsminister Benjamin Netanyahus regjering varslet annektering av bosetninger i de okkuperte områdene, slo Abbas i mai 2020 fast at Oslo-avtalen var død.
– Okkupasjonsmakten har annullert Oslo-avtalen og alle avtaler som er signert i tilknytning til denne, etter i alle år å ha unnlatt å etterleve både disse, alle FNs resolusjoner og Folkeretten, sa Abbas.
Han gjorde det samtidig klart at palestinerne derfor anså seg for å være fritatt for alle avtaler inngått med Israel.
Giverland tar i stor grad regningen for å holde palestinske institusjoner gående, og israelske soldater kommer og går som de ønsker.
– Oslo-avtalen var to ting. Det ene var en avtale om begrenset selvstyre, det andre var en timeplan for videre forhandlinger. Når det snakkes om Oslo-avtalens død, så er det timeplanen man snakker om, sier han.
Israels utenriksminister Eli Cohen ønsker ikke å svare på spørsmål fra NTB om Oslo-avtalens framtid.
Palestinas utenriksminister Riad Malki og hans departement har ikke besvart NTBs gjentatte henvendelser.
Yossi Beilin, som var med på de hemmelige fredssamtalene i Oslo og regnes som en av hovedarkitektene bak avtalen, er av en annen oppfatning.
Palestinskfødte Edward Said, som var professor tilknyttet Columbia University i USA, var blant dem som fra første stund påpekte manglene ved Oslo-avtalen og kalte den «et instrument for palestinsk overgivelse».
Palestinas president Mahmoud Abbas, som har styrt siden Yasser Arafat døde i 2004, har gjentatte ganger opp gjennom årene truet med å skrote det avtalefestede samarbeidet med Israel.
De palestinske selvstyremyndighetene har imidlertid fortsatt på papiret politisk og sikkerhetsmessig selvstyre i de 165 enklavene som er definert som såkalte A-områder i Oslo-avtalen.
Oslo-avtalen er ikke død, det er timeplanen for videre forhandlinger om en endelig fredsavtale som ikke ble fulgt opp, påpeker seniorforsker Jørgen Jensehaugen ved Institutt for fredsforskning (Prio) i Oslo.
(©NTB)