Menu
Chandrayaan-3, betyr "romfartøy» på sanskrit, tok av fra Indias største romhavn i Sriharikota ved 11-tida norsk tid fredag. Foto: Aijaz Rahi/AP Photo/NTB

India gjør nytt forsøk på månelanding på lavbudsjett

India skjøt fredag opp raketten som etter planen skal gi den første vellykkede landingen ved månens sørpol.

Av NTB | 14.07.2023 15:23:07

Økonomi og næringsliv: Målet er å plassere en rover-robot på overflaten for å foreta undersøkelser. Indias romfartsmiljø satser stort, men klarer å holde prisen nede.

Raketten Chandrayaan-3 tok av fra romhavnen Sriharikota i delstaten Andhra Pradesh klokka 11.05 norsk tid fredag, og starten på ferden gikk som planlagt.

Indias romfartsorganisasjon (ISRO) har fått sendt fartøy helt fram til månen før, men ikke lyktes med landingen. Klarer de det denne gangen, blir de det fjerde landet i verden som får gjort en kontrollert månelanding.

Romfartøyet Chandrayaan-3 kan også bli det første i historien som klarer å lande på månens sørpol. Området er spesielt interessant for både offentlige aktører og private romfartsselskaper fordi det fins vann der.

Dette kan muliggjøre en romstasjon en gang i framtida.

De har kuttet kostnader ved å kopiere og tilpasse eksisterende teknologi. Samtidig har landet en overflod av høyt kvalifiserte ingeniører som bare koster en brøkdel i lønn i forhold til kolleger i andre land.

De bruker også en langt mindre kraftig rakett enn eksempelvis USA. I stedet skal Chandrayaan-3 gå i bane rundt jorda fem-seks ganger for å hente fart før den sendes mot månen. Derfor bruker den lengre tid fram enn andre måneferder.

– Rover-modulen har utstyr som vil bidra med forskningsdata om egenskapene og den kjemiske sammensetningen til jordsmonn og steiner, sier Dr. Jitendra Singh, juniorminister for forskning og teknologi.

Indias regjering har de siste årene satset stort på romfart, og de har også åpnet for private oppskytinger. I fjor ble Indias første privatbygde romrakett skutt opp.

– Chandrayaan-3 er starten på et nytt kapittel i indisk romfart. Den svever høyt og løfter drømmene og ambisjonene til alle indere, tvitret statsminister Narendra Modi fra sitt besøk under nasjonaldagsfeiringen i Frankrike etter raketten hadde tatt av.

Hele prosjektet har en prislapp på rundt 75 millioner dollar, noe som er en langt lavere prislapp enn andre land har klart å få til måneferder for. Eksperter har beskrevet Indias romfartsprogram som svært kostnadseffektivt.

Månelandingen er planlagt til 23. august, og da skal den sekshjulede roveren holde seg i live i to uker.

(©NTB)

Flere nyheter: