Menu
IAEA-sjef Rafael Grossi (til venstre) møtte onsdag innbyggere og representater for Fukushima for å berolige dem etter at atomenergibyrået har sagt ja til å slippe kjølevann fra det ødelagte kraftverket ut i havet i de kommende tiårene. Foto: Kyodo News / AP / NTB

IAEA-sjef forsøker å berolige Fukushimas innbyggere om kjølevannutslipp

Lederen for Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) har møtt innbyggerne i japanske Fukushima for å berolige dem om utslipp av kjølevann fra atomkraftverket.

Av NTB | 05.07.2023 09:23:07

Ulykker og naturkatastrofer: IAEA har gitt grønt lys for at store mengder radioaktivt kjølevann fra det ødelagte kraftverket gradvis kan slippes ut i havet. Atomkraftverket ble rammet av en omfattende nedsmelting etter at et jordskjelv utløste en kraftig tsunami i 2011.

På et møte med innbyggere og representanter fra Fukushima onsdag vedgikk IAEA-sjef Rafael Grossi at det fortsatt er noen bekymringer knyttet til prosessen.

– Alle de kompliserte grafene og statistikken er én ting, men de økonomiske realitetene, de sosiale realitetene, folkets realiteter og stemningene og oppfatningen rundt dette, kan være annerledes, sier Grossi.

Gjennom flere tiår er 1,33 millioner kubikkmeter med grunnvann, regnvann og kjølevann akkumulert ved anlegget, som er under avvikling.

Energiselskapet Tepco, som driver anlegget, planlegger å fjerne nesten alle radioaktive elementer, bortsett fra hydrogen-isotopen tritium, og vanne ut det radioaktive vannet. Deretter skal det slippes ut i sjøen i de kommende tiårene.

Grossi sier IAEA ikke er involvert fordi de vil pynte på noe som er ille.

– Denne aktiviteten er ikke et unntak eller noen underlig plan som er laget kun for dette stedet. Dette er, med IAEAs godkjenning, vanlig praksis som følges mange, mange steder i verden, forsikrer Grossi.

Han sier byrået ikke har noen tryllestav som kan fjerne folks bekymringer, men sier IAEA skal opprette et permanent kontor for å overvåke utslippet av kjølevannet.

(©NTB)

Flere nyheter: