Menu
Velkommen til den islamske staten Gao, står det på et skilt i Nord-Mali. Islamister har vært tungt til stede i landet. Foto: Jerome Delay / AP / NTB

Hjelpeorganisasjon bekymret for at Norge legger ned ambassade i Mali

Norge legger ned ambassaden i Mali på grunn av sikkerhetssituasjonen i landet. Hjelpeorganisasjonen Care sier det er beklagelig.

Av NTB | 31.08.2023 13:04:33

Politikk: FN-operasjonen MINUSMA avsluttes innen utgangen av året. Norge skal stenge ambassaden i Bamako innen samme tid.

– Det er et stort behov for stabilisering, konfliktløsning og utvikling i Sahel. Klimaendringer og konflikt medfører store humanitære behov. Samtidig er rammebetingelsene for internasjonalt engasjement vesentlig endret den siste tiden. Vi må derfor følge opp vårt nærvær i Mali på en annen måte fremover, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) i en pressemelding.

– Landene i Sahel er blant verdens fattigste, og regionen er preget av flere militærkupp, økt konfliktnivå og klimakrise. I tillegg kommer økte matvarepriser som følge av krigen mot Ukraina. Vi oppfordrer norske myndigheter til å vurdere om det kan være mulig med tilstedeværelse i andre deler av Sahel, sier Cares generalsekretær Kaj-Martin Georgsen

Han sier at Norge må fortsette å være en sterk stemme i regionen.

– Økt konflikt og uro vil merkes også i vår del av verden, med flere på flukt og fare for at ekstreme krefter utvider sin maktbase i regionen. Det er derfor også i norsk interesse å bidra, politisk og humanitært, sier Georgsen.

Mali har hatt to militærkupp de siste årene, og den militære overgangsregjeringen har avsluttet sikkerhetssamarbeidet med Frankrike og FN.

Den beryktede leiesoldatgruppen Wagner har vært inne i Mali.

Ambassaden i Mali har representert Norge i Burkina Faso, Mauritania, Niger og Tsjad. Utenriksdepartementet sier det nå jobbes med løsninger for disse landene.

I fjor ga Norge 745 millioner i bistand til landene i Sahel. 180 millioner gikk til Mali. I tillegg gir Norge betydelig humanitær støtte til Sahel, så langt i år er det blitt gitt 450 millioner i humanitær bistand.

Hjelpeorganisasjonen Care sier de beklager at ambassaden blir lagt ned og sier den har bidratt positivt til Cares arbeid i Sahel-regionen.

Norge er blant landene som har deltatt med styrker i FN-operasjonen som nå avsluttes.

– Det at vi stenger ambassaden i Bamako betyr ikke at vi avslutter vårt engasjement i Sahel. Det er store humanitære behov i Sahel, og Norge skal fortsatt være en langsiktig og troverdig partner for sivilbefolkningen i Mali og de andre landene i Sahel, sier Huitfeldt.

Flere nyheter: