Menu
Det ekstremt varme havet strekker seg fra kysten av Trøndelag til Sverige og Danmark. Her fra Boresanden i Klepp på Jæren. Foto: Cornelius Poppe / NTB

Havforsker bekymret over varmt hav – Skagerrak-rekord på 23,8 grader tangert

Overflatetemperaturen i store havområder utenfor Norge er minst 5 grader høyere enn normalt, ifølge Meteorologisk institutt. Havforskerne er bekymret.

Av NTB | 25.07.2025 17:34:43

Natur og miljø: – Vi snakker om 22 -23 grader ute i havet. Det er for mye. Jeg kan ikke huske å ha sett så store avvik, sier statsmeteorolog Leonidas Tsopouridis til NRK.

Det ekstremt varme havet strekker seg fra kysten av Trøndelag til Sverige og Danmark.

– Det gjelder egentlig hele Skandinavia. Det er ekstremt, sier meteorologen. Han peker på at dette kan føre til stress og økt dødelighet på fisk eller andre marine organismer.

Havforskningsinstituttet har også registrert uvanlig høye overflatetemperaturer i havet utenfor Norge.

Dette er en gjennomsnittstemperatur fra juni og fram til i dag.

– Den høyeste enkeltmålingen ble gjort på torsdag. Den var på 23,8 grader, noe som er på nivå med den forrige rekorden fra 2008, sier han.

Normaltemperaturen i havoverflaten ligger til sammenligning vanligvis på rundt 16 grader på denne tiden av året.

Forskerne mener at det fortsatt er lite kunnskap om hvordan dette kan slå ut for ulike arter, og hvordan akvakultur og andre menneskelige aktiviteter kan forsterke endringene.

– Mangel på slik kunnskap skaper usikkerhet og rom for overraskelser, skrev forskerne i rapporten, som advarer om uante konsekvenser.

Havet er også en av de største karbonfangstlagrene på kloden. I gjennomsnitt har havet tatt opp 10,5 milliarder tonn CO₂ hvert år det siste tiåret. Det utgjør 26 prosent av de totale CO₂-utslippene.

Havets evne til å ta opp karbon svekkes med stigende havtemperaturer, noe som kan føre til at havet blir surere og får mindre kalk.

Konsekvensene av havforsuring for det marine økosystemet kan bli alvorlige. I tillegg fører varmere vann til mer issmelting og mindre is i nordområdene.

– På vår målestasjon ute i Skagerrak har vi målt 22 grader, sier oseanograf Jon Albretsen.

Havforskningsinstituttet slo tidligere i år fast i en rapport at den marine hetebølgen som traff norskekysten i fjor sommer, viser at klimaendringene påvirker marine økosystemer.

Den marine hetebølgen i fjor fikk blant annet store konsekvenser for oppdrettsselskapene da det varme vannet førte til en eksplosjon i utbredelsen av lakselus i Nord-Norge.

Flere nyheter: