Giske vil ta strømkamp til Arbeiderpartiets landsmøte
Lokallagsleder Trond Giske (Ap) krever regulering av utenlandskablene for å sikre billig strøm i Norge. Han lover å ta kampen på landsmøtet.
Politikk: – Vannkraft må fortsatt selges billig til norske forbrukere og bedrifter. Vi kan ikke ha en situasjon der prisen bestemmes i Tyskland, sa Giske til sitt lokallag i Trondheim, Nidaros Sosialdemokratisk Forum, som holdt årsmøte onsdag.
De økende strømprisene er en av de viktigste saken for lokallaget, som i løpet av et drøyt år er blitt Arbeiderpartiets største. Hundrevis flokker til etter at Giske tok over som leder i november 2021, og det var ingen tvil i salen da de skulle stemme over gjenvalg. Giske ble gjenvalgt med akklamasjon.
Strømkravet vil han få tilslutning for på årsmøtet til kommunelaget i Trondheim og kjempe for å få støtte til også i fylkeslaget.
– Og vi skal vinne den på landsmøtet i mai 2022, sa han til jubel i forsamlingen.
Regjeringen har gjentatte ganger sagt at EØS-avtalen står i veien for Norges muligheter til å regulere strømeksporten og hindre prissmitte fra Europa.
Den makten vil Giske bruke til å få med seg landsmøtet på å skjerpe Arbeiderpartiets strømpolitikk
– Hvordan konkret mener du dette skal gjøres?
– Nøyaktig hvordan du gjør det teknisk, det er delvis et juridisk spørsmål, kanskje til og med en forhandlingssak: Om du har en egen prissone rundt utenlandskablene, eller om du setter inn en makspris. Det har vi veldig mange gode og flinke folk som kan tenke ut, sier Giske.
– Men arbeidsoppgaven må være å sørge for at vi har priser i Norge som er satt etter det norske markedet og ikke det tyske, konstaterer han.
De som forsvarer dagens system, viser til at Norge i perioder selv er avhengig av å importere kraft fra naboland og advarer om at forsyningssikkerheten blir dårligere dersom vi legger begrensninger på utenlandskablene.
– Du kan ha avtaler om hvordan du utveksler kraft uten at du har et liberalistisk system, mener Giske.
Giske sier det er delte meninger om dette.
– Men vindkraft vil være en del av energiforsyningen framover, sier han til NTB.
Et tidligere utkast til uttalelsen, som NTB har sett, oppfordret også til å satse på kjernekraft i Norge, men dette ble ikke tatt med i uttalelsen som ble lagt fram for årsmøtet. Også her er det delte meninger i Arbeiderpartiets største lokallag.
– Kjernekraft kan man være for eller mot, men det får ikke prisen ned i Norge på veldig mange år, sier Giske som svar på hvorfor kjernekraft ikke er nevnt.
Giske trakk seg som nestleder i Arbeiderpartiet på nyåret 2018 etter at flere kvinner varslet om ham. Partiledelsen konkluderte med at Giske hadde brutt partiets retningslinjer mot seksuell trakassering. Giske har bestridt dette og også flere av varslene, men har også beklaget sin opptreden.
– Vi har fått 300 nye betalende medlemmer bare etter nyttår, sier Giske fornøyd.
Til sine tilhengere kom Giske med en klar advarsel til dem som ønsker å frata medlemmer i Nidaros innflytelse i Arbeiderpartiet, fordi om lag to tredeler av medlemmene ikke bor i Trondheim eller Trøndelag.
– Det partiet som jeg har vært med i i 40 år, skal tenke seg lenge om før de fratar disse folkene deres fullverdige medlemskap til å påvirke Norge og telle med til landsmøtet gjennom det partilaget de for første gang har engasjert seg i, sa Giske.
Lokallaget vedtok en uttalelse om å ta styring over strømmarkedet og gjentar kravet om at Norge må forhandle med EU og Storbritannia for å «sikre nødvendig nasjonal styring og kontroll med eksport av strøm i de etablerte utenlandskablene». Dette har lokallaget også vedtatt tidligere. Men siden da har medlemsmassen vokst, og Nidaros er blitt det største lokallaget ikke bare i Trøndelag, men i Norge.
Lokallaget vedtok at det ikke må gis nye konsesjoner for vindkraft på land før «det er avklart om det i det hele tatt er behov for vindkraft på land». Det knyttes til behandlingen av Energikommisjonens rapport, som også ble lagt fram onsdag.
Nidaros Sosialdemokratisk Forum har gått fra å være et sovende lokallag i Arbeiderpartiet til å bli Giskes nye maktbase, etter at han ble leder i november 2021. Da hadde han mislyktes i et forsøk på å kapre vervet som fylkesleder i Trøndelag.
Til tross for at han mistet sin sentrale posisjon i partiet, mener åpenbart mange at han har en viktig rolle å spille i politikken og Arbeiderpartiet.
(©NTB)