Menu
Japanske demonstranter protesterer mot utslippet foran Tepcos hovedkontor i Tokyo. Foto: Norihiro Haruta / AP / NTB

Frustrasjon i Japans naboland etter vannutslipp fra ødelagt atomkraftverk

Kina raser og forbyr import av all japansk sjømat etter at Japan innledet en 30 år lang operasjon for å kvitte seg med spillvann fra et ødelagt atomkraftverk.

Av NTB | 24.08.2023 13:54:57

Krig og konflikter: Også i Sør-Korea er reaksjonene sterke. Torsdag ble minst 16 personer pågrepet da de forsøkte å storme den japanske ambassaden, opplyser sørkoreansk politi.

Samme dag begynte Japan å slippe ut renset radioaktivt spillvann i Stillehavet. Vannet skal slippes ut i en 30-årsperiode og tilsvarer like mye vann som trengs for å fylle rundt 540 olympiske svømmebassenger.

Vannet er blitt brukt til kjøling av atomkraftverket Fukushima, som ble ødelagt da området ble rammet av et kraftig jordskjelv med påfølgende tsunami for tolv år siden.

– Vi bør absolutt kutte forbruket av sjømat. Vi kan faktisk ikke spise det, sier Kim Mijeong, en kontorarbeider i Sør-Koreas hovedstad Seoul.

Kina reagerte sporenstreks med å stanse import av all japansk sjømat torsdag og anklaget Japan for å opptre «ekstremt egoistisk».

Før dette hadde Kina innført importforbud mot sjømat fra 10 av Japans 47 fylker, men torsdag ble det utvidet til å gjelde hele Japan.

Sør-Korea, som ønsker et godt forhold til Japan, har ikke protestert formelt mot utslippene, men mange innbyggere er likevel urolige.

Også lokale japanske fiskere har reagert på utslippene, men uten at det har ført til store protester. I Fukushima var det kun et titall personer som krevde stans i utslippene torsdag, mens rundt 100 andre samlet seg foran hovedkontoret til energiselskapet Tepco i Tokyo.

– Det er som å slippe en atombombe i havet. Japan var det første landet i verden som ble angrepet med en atombombe, og landets statsminister tok denne avgjørelsen, sier Keiichi Sato (68) i Tokyo.

Ifølge Japan har alle radioaktive bestanddeler blitt renset ut bortsett fra tritium, som oppgis å være ufarlig. Mengden er ifølge eksperter mindre enn hva som blir sluppet ut fra ordinære atomkraftverk i drift, blant annet i Kina.

Samtidig er miljøverngruppa Greenpeace blant kritikerne, mens Kina og Russland har spekulert på om vannet har fordampet slik at det i stedet er sluppet ut i atmosfæren.

– Når det blir sluppet ut i Stillehavet, blir tritiumet ytterligere oppløst i en stor mengde vann, og det når raskt et radioaktivt nivå som ikke er vesentlig forskjellig fra normalt sjøvann, sier Tom Scott ved University of Bristol.

Tepco skal gjøre fire utslipp av vann fra torsdag og fram til mars 2024. Det første kommer til å vare i rundt 17 dager.

Men det er ventet at selskapet vil måtte bruke 30 år før alt spillvannet er sluppet ut. I dag oppbevares det i rundt 1000 ståltanker.

Ifølge Tepco må området ved atomkraftverket ryddes slik at de kan begynne å fjerne svært farlig atomkraftavfall og bygningsrester fra de tre ødelagte reaktorene.

Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) gjentok torsdag at mengden radioaktivt tritium er for liten til at utslippene utgjør noen fare for miljø eller mennesker. Men det er ikke nok til å berolige verken myndigheter eller befolkningen i land som Kina og Sør-Korea.

Analytikere mener at Kinas harde reaksjon til en viss grad kan knyttes til bekymring for matsikkerheten. Men de knytter den også til det kjølige forholdet mellom Kina og Japan, samt økonomisk rivalisering.

Tre reaktorer ved atomkraftverket Fukushima/Daiichi nordøst i Japan begynte å smelte ned etter det kraftige jordskjelvet og tsunamien som tok livet av rundt 18.000 mennesker i 2011. Siden da har Tepco samlet 1,34 millioner kubikkmeter vann som ble forurenset av radioaktive stoffer mens det kjølte ned de ødelagte reaktorene.

Japans analyser blir imidlertid støttet av de fleste eksperter.

(©NTB)

Flere nyheter: