Menu
Terje Halleland (Frp) mener industriforfall er en viktig årsak til utslippskutt. Foto: Rodrigo Freitas / NTB

Frp: Utslippsfallet er et sykdomstegn

Det er bra at klimagassutslippene faller, men det er verre at mye av nedgangen kommer fra lavere aktivitet i industrien, mener Frps Terje Halleland.

Av NTB | 07.06.2024 18:33:04

Vær: – Dessverre greier ikke regjeringen å balansere utslippskutt på den ene siden med industriutvikling på den andre. Det er et sykdomstegn for regjeringens politikk, sier han i en pressemelding.

Klimagassutslippene i Norge i fjor var 2,3 millioner tonn lavere enn i 2022 og endte på 46,6 millioner tonn CO2-ekvivalenter, viser foreløpige tall fra Statistisk sentralbyrå som ble publisert fredag morgen.

Det innebærer en nedgang på 4,7 prosent. Veitrafikk, industri og olje- og gassutvinning sto for mesteparten av nedgangen.

Halleland mener klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) har grunn til å være fornøyd, mens næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) bør være mer bekymret. Han peker blant annet på at metallurgisk industri har hatt relativt store utslippskutt, blant annet på grunn av høye strømpriser og fall i produksjonen.

– Mange tilsvarende næringer til metallurgisk industri, er essensielle til produksjonen av blant annet solceller. Med andre ord så skyter regjeringen sin egen klimapolitikk i foten når man bytter bort arbeidsplasser og produksjon uten å ta med seg bakgrunnen for tallene, mener Halleland.

Det er særlig regjeringens skatte- og avgiftspolitikk som han og partiet kritiserer.

(©NTB)

Flere nyheter: