Fotballtoppen vil ha debatt: – Synd for idretten vår
Styreleder Cato Haug i Norsk Toppfotball hadde håpet at enda flere personer var med på å ta beslutningen om nei til VAR.
Sport: – Det er synd for idretten vår. Den fortjener at det er flere som er der og mener noe i store og viktige diskusjoner, sa Haug til NTB.
Sist uke presenterte han innstillingen til Norsk Toppfotball, interesseorganisasjonen for de 32 toppklubbene på herresiden, som sendes til NFF i forkant av fotballtinget i mars.
Dersom NFF-styret skulle innstille på at VAR skal vrakes, er det sannsynlig at forslaget får flertall på fotballtinget. NFF-styret møtes onsdag.
NTFs innstilling anbefaler NFF å skrote VAR-teknologien. Det kom på bakgrunn av klubbenes ekstraordinære årsmøter hvor vedtakene har kommet. 19 klubber endte imot VAR og 13 for.
I noen av klubbene har det vært et lavt antall personer til stede for å stemme om avgjørelsen, som kan få store konsekvenser for norsk fotball.
– Når vi blir for få, blir det nødvendigvis ikke et representativt utvalg. Beslutningene kan da bli dårlige, sa Haug.
Haug vil ta opp saken med NFF.
– Det må vi se på. Jeg sier ikke at vi skal ut av NIF eller NFF, men vi må se på et lovverk som er mer tilpasset. Det handlet ikke bare om beslutningsprosessene til VAR, det handler om andre ting også, sa Haug.
– Det er faktisk viktig for fotballen videre, la han til.
Det er en kjent sak dommerne i Eliteserien ønsker å jobbe videre med VAR. Flere klubbledere har tatt til orde for at en forbedring av dagens VAR-produkt er veien å gå, mens spillerne har vært blandet i sine synspunkter.
VAR ble innført i Eliteserien foran 2023-sesongen.
NFF måtte i sommer endre en formulering som antydet at VAR tidligst kan skrotes i 2029, altså ved starten av neste avtaleperiode. Dette stemmer altså ikke.
Ifølge VG har TV 2 uttalt at de er sikre på å finne gode løsninger dersom det oppstår endringer i norsk fotball, eksempelvis et flertall mot VAR, i løpet av avtaleperioden.
– Jeg stiller spørsmål ved om vår organisasjon, som omsetter for milliarder og er tuftet på et betydelig antall ansatte og profesjonelle styrer, er tilpasset idrettens lovnorm. Det er forskjell på å drive et idrettslag med to aldersbestemte lag og å drive Bodø/Glimt med en omsetning på 600 millioner kroner i fjor, forklarte Haug under pressekonferansen.
Om VAR blir avviklet, må rettighetshaver TV 2, som også har investert penger i utviklingen av VAR i Norge, gå med på det. Det skyldes at VAR er en del av TV-avtalen som er inngått for sesongene fra 2023 til 2028.
(©NTB)