Menu
– Vi er ikke der at jeg vil si at vi begynner å nærme oss en løsning. Det gjenstår fortsatt mange uløste temaer, sa riksmekler Mats Ruland da han møtte pressen i 21-tiden torsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Fortsatt fare for storstreik

28.000 ansatte i industrien tas ut i streik dersom ikke partene kommer til enighet. – Vi skal ha møter videre gjennom natten, sier riksmekler Mats Ruland.

Av NTB | 31.03.2022 21:34:33

Økonomi og næringsliv: Torsdag kveld pågikk meklingen for fullt, og fristen er ved midnatt. Riksmekleren har varslet at han kommer til å kaste slipset når det er en avklaring.

– Jeg har fortsatt slipset på, og vi kommer nok til å holde på med meklingen en god stund videre, sier han til NRK.

– Det er bevegelse. Nå sitter partene og jobber hver for seg, og så jobbes det også i arbeidsgrupper. Og så skal vi ha møter videre gjennom natten, fortsetter han.

Vanligvis går meklingen i frontfaget på overtid, og Ruland mener det er sannsynlig også denne gangen.

Tidligere torsdag sa Ruland til NTB at det er et vanskelig bakteppe i år, hvor økonomien er på vei ut av en pandemi, i tillegg til en høy prisvekst og stigende rente det siste året.

27.600 medlemmer av Fellesforbundet og rundt 1.000 i Parat tas ut i streik fra fredag dersom man ikke blir enige innen fristen midnatt. Fellesforbundet-leder Jørn Eggum sa til NTB torsdag ettermiddag at han var optimistisk på en løsning, en optimisme som også leder Stein Lier-Hansen i Norsk Industri deler.

– Så lenge de ulike arbeidsgruppene har noe å prate om og det er en prosess som sikter seg mot et felles mål, så er det veldig positivt i seg selv, sa Lier-Hansen til NTB.

Partene er beredt til å mekle på overtid dersom det trengs.

– Vi bruker også gjerne mye av morgendagen dersom det er nødvendig. Men det er klart at dersom vi ikke har noe å prate om, da vil jo meklingen måtte stoppe, sa Lier-Hansen.

– I årets oppgjør skal vi styrke kjøpekraften til våre medlemmer og sikre dem med lav lønn ekstra tillegg, sa Eggum på deres egne nettsider da kravene ble overlevert.

Krigen i Ukraina og sanksjonene mot Russland har medført prisøkninger og uforutsigbarhet for både arbeidstakere og bedrifter. Teknisk beregningsutvalg (TBU) oppjusterte like før forhandlingene den ventede prisveksten til 3,3 prosent.

– Smertegrensen for Norsk Industri ligger på en økonomisk ramme for oppgjøret på 3,5 prosent, sa han torsdag.

Men de økonomiske rammene ligger ikke på bordet ennå, sa Eggum til NTB ved 17-tiden.

– Vi har ikke kommet til den delen av diskusjonen ennå, så det har jeg ingen kommentarer til. Fasiten får dere i morgen, sa Eggum.

Frontfaget skal sikre at lønningene i Norge ikke over tid blir mye høyere enn hos Norges konkurrenter i utlandet, slik at konkurranseevnen svekkes. I oppgjørene forhandler partene i konkurranseutsatt industri først som såkalte frontfag.

Oppgjøret i industrien skal over tid være retningsgivende for alle andre lønnsoppgjør i Norge.

Verken Fellesforbundet eller Parat kom til enighet med arbeidsgiverorganisasjonen Norsk Industri i den frivillige meklingen. Derfor er det nå tvungen mekling.

Mens arbeidstakerorganisasjonene krever økt kjøpekraft og har vist til stadig stigende priser, har Norsk Industri advart mot en lønnsøkning som vil gå ut over konkurransekraften.

Forhandlingsleder Stein Lier-Hansen i Norsk Industri har vært klar på hvor langt arbeidsgiverne kan strekke seg, skriver FriFagbevegelse.

(©NTB)

Flere nyheter: