Menu
Teknologien bak ChatGPT og andre KI-applikasjoner må komme menneskeheten til gode, mener FN som samler 3000 eksperter til konferanse i Genève denne uken. Foto: Richard Drew/AP/NTB

FN vil tøyle og utnytte kunstig intelligens

FN vil gjøre bruk av kunstig intelligens (KI) til menneskehetens beste og samtidig sette grenser for teknologien.

Av NTB | 05.07.2023 05:32:57

Medisin og helse: Rundt 3.000 eksperter samles i Genève denne uken til den første globale FN-samlingen om kunstig intelligens, ifølge nyhetsbyrået AFP.

– Dette møtet kan være med å sikre at kunstig intelligens går i en retning som er til fordel for menneskeheten, sier FNs generalsekretær António Guterres i forkant av KI-konferansen.

Blant deltakerne er den tidligere målvakten på Spanias landslag i fotball Iker Casillas. Han ble rammet av hjerteinfarkt i 2019 og promoterer nå bruken av KI for å forebygge hjerteinfarkt.

I Genève deltar også en rekke roboter og humanoider som den første ultrarealistiske artisten Ai-Da, rockesangeren Desdemona og den avanserte helseroboten Grace.

Hun leder Den internasjonale teleunionen (ITU) som er vertskap for konferansen. ITU er det eldste av FN-organene og ble grunnlagt i 1865.

Organisasjonen har ansvar for å lage verdensstandarder innenfor telekommunikasjon. Det var ITU som innførte SOS som morsesignal for fartøy i nød. ITU koordinerer alt fra radiofrekvenser til satellitter og 5G-nett.

ITU-sjef Bogdan-Martin understreker at KI ikke må føre til større sosial ulikhet eller introdusere skjevheter i spørsmål som rase, kjønn, politikk, kultur, religion og velstand.

Mens KI-tilhengere hyller teknologien for hvordan den kan endre samfunnet til det bedre, er andre bekymret for muligheten til å underminere demokratiet.

– Vi står ved et kritisk punkt i historien der vi raskt har fått en kraftfull ny teknologi som spres vidt og beriker våre liv. Men vi er ikke egentlig forberedt på dette, sier KI-gründeren Gary Marcus til AFP.

Han legger til at vi nå enten kan gjøre dette rett og lage globale kjøreregler for bruk av KI.

– Eller vi kan feile og ende opp med at noen få selskaper får kontroll over skjebnen til mange mennesker uten nok ettertanke, sier Marcus.

ChatGPT ble fort en global snakkis etter lanseringen i fjor høst. Lanseringen har utløst en myriade av nye innholdsløsninger som gjør at lovgivere henger kraftig etter når de forsøker å finne måter å regulere KI.

Forskningsleder Juan Lavista Ferres i Microsoft AI For Good Lab kommer med ett godt eksempel på hvordan KI kan gjøre verden «til et bedre sted».

Han sammenlignet de 400 millioner menneskene i verden som lider av diabetes som kan gjøre folk blinde, med de få øyelegene som kan behandle.

– Det er fysisk umulig å behandle hver eneste pasient. Men både Microsoft og andre har laget KI-modeller som kan undersøke med like god nøyaktighet som en god øyelege. Dette kan gjøres med en smarttelefon. Her er KI ikke bare en løsning, KI er den eneste løsningen, sier Juan Lavista Ferres.

Sammen med forskere fra universiteter og internasjonale organisasjoner vil fagfolk fra selskap som Microsoft og Amazon sette seg sammen i et forsøk på å meisle ut rammer for hvordan KI skal håndteres.

– Dette er en enestående sjanse for verdens ledende stemmer innenfor KI til å komme sammen på en global scene og diskutere styring og retningslinjer. Å gjøre ingenting er ikke en mulighet. Menneskeheten avhenger av hva som skjer, så vi må engasjere oss og forsøke å sikre en ansvarlig framtid for KI, sier Doreen Bogdan-Martin.

Konferansen i FN-regi tar mål av seg å finne måter å bruke KI til å nærme seg bærekraftmålene på helse, klima, fattigdom og rent vann.

I juni behandlet parlamentarikerne i EU det som kan bli den første lovreguleringen av systemer som Open AIs ChatGPT-robot. Det er også økende interesse i USA for å innføre reguleringer av KI.

(©NTB)

Flere nyheter: