FN: I fjor ble en kvinne drept hvert tiende minutt
Hjemmet er det dødeligste stedet for kvinner globalt, ifølge tall fra FN. I 2023 ble en kvinne drept av en partner eller et familiemedlem hvert tiende minutt.
Kriminalitet og rettsvesen: – Det er grusomme og rystende tall som nesten er vanskelige å ta inn over seg, sier Kaj-Martin Georgsen i Care Norge.
I gjennomsnitt ble 140 kvinner og jenter drept av en partner eller et familiemedlem hver dag i fjor, viser en rapport om drap av kvinner fra de to FN-organene UN Women og UNODC.
Rapporten lanseres i forbindelse med den internasjonale dagen for avskaffelse av vold mot kvinner 25. november.
– For de aller fleste er partner og familie de som står deg nærmest. Det er forferdelig å tenke på hvor mange kvinner som ikke har det sånn, og som lever i frykt for å bli utsatt for grov vold i sitt eget hjem, sier Georgsen.
Nesten 85.000 kvinner på verdensbasis ble drept med forsett i fjor.
– Kvinner og jenter over hele verden blir stadig rammet av denne ekstreme formen for kjønnsbasert vold og ingen region er ekskludert, heter det i rapporten.
– Hjemmet er det farligste stedet for kvinner og jenter.
Derimot finner størsteparten av drapene av menn globalt sted utenfor hjem og familier. Menn utgjør 80 prosent av drapsofrene globalt, og 11,8 prosent av dem blir drept av en partner eller et familiemedlem.
– Selv om menn og gutter utgjør det store flertallet av drapsofrene, blir kvinner og jenter fortsatt uforholdsmessig rammet av dødelig vold i den private sfære, står det.
– Vold mot kvinner og jenter er ikke uunngåelig – det kan forebygges. Vi trenger blant annet robust lovgivning og forbedret informasjonsinnsamling, sier sjef for UN Women, Sima Bahou.
– Den nye rapporten framhever det presserende behovet for strafferettssystemer som holder gjerningspersonene ansvarlige, samtidig som det sikres tilstrekkelig støtte til overlevende, stemmer Ghada Waly, sjef for UNDOC, i.
– Det skjer ofte etter gjentatte episoder med kjønnsbasert vold, noe som betyr at det er mulig å forebygge gjennom rettidige og effektive inngrep, skriver de to FN-organene.
Care mener at vold mot kvinner i stor grad skjer som følge av sosialt konstruerte kjønnsroller og ulikheter i maktforhold mellom kjønnene – og derfor er mulig å hindre at det skjer.
– Det er et samfunnsproblem som kan stoppes – først og fremst av menn. Den samtalen må vi ta, samtidig som vi styrker arbeidet med å styrke likestilling og holdningsendring, både i Norge og resten av verden, sier Georgsen.
Til sammen ble rundt 51.100 kvinner drept av en partner eller et familiemedlem i verden i 2023, viser rapporten. Det utgjør 60 prosent av det samlede antallet forsettlige drap av kvinner i fjor.
Ifølge rapporten blir forsettlige drap av kvinner i den private sfæren i Europa og Nord- og Sør-Amerika i størst grad utført av partnere. Andre steder, som i Asia, er det familiemedlemmer som prosentvis i størst grad er gjerningspersoner.
Afrika registrerte det høyeste antallet drap på kvinner utført av partnere eller familiemedlemmer. Der ble anslagsvis 21.700 kvinner ofre for dødelig vold i hjemmet i fjor.
Ifølge rapporten er antallet ofre for dødelig vold i hjemmet fortsatt «alarmerende høyt» – til tross for tiltak for å forhindre nettopp dette i er innført i flere land.
(©NTB)