Fire faktorer skal avgjøre prisen på melk
Når Tine to ganger i året skal fastsette melkeprisen er det fire faktorer som vil avgjøre. En nyutviklet kostnadsindeks for melkebøndene er en av dem.
Økonomi og næringsliv: Til Nationen forteller Tines direktør for næringspolitikk, Gunnar Dalen, at de fire faktorene er konsumprisindeks, prisvekst på mat og alkoholfri drikke i form av konsumpriser fra SSB, kostnadsvekst i melkeproduksjonen og melkeprisen til bønder i naboland.
I jordbruksoppgjøret ble det fastslått at prismodellen skal gå vekk fra dagens modell med målpris, hvor man fastsetter det som i praksis er en makspris gjennom jordbruksoppgjøret, til en volumprismodell hvor Tine setter prisen på melk to ganger i året.
Det er Norsk institutt for bioøkonomi (Nibio) som på oppdrag fra Tine har laget kostnadsindeksen for produksjonen av melk. Dalen sier den vil spille en viktig rolle.
– Vi håper denne indeksen vil gi et godt bilde av utviklingen i de variable kostnadene på gårdsbruk med melkeproduksjon, forteller han til avisen.
Dalen utelukker ikke at melkeprisen vil variere mer i tiden som kommer.
– I utredningen av de ulike modellene står det at fjerningen av målprismodellen vil gjøre prisen mer usikker og at det vil gi større variasjon. Den nye ordningen er per definisjon et mer markedsstyrt prissystem.
(©NTB)