Menu
Klimaaktivister demonstrerer utenfor EU-parlamentet til støtte for EUs naturmangfoldlov som har fått uventet motstand. EU-parlamentet stemmer over loven onsdag. Foto: Jean-François Badias/AP/NTB

EUs naturmangfoldlov kan bli vraket

Lenge så det ut til at EU-kommisjonens lovforslag for å sikre biologisk mangfold skulle gå glatt gjennom EU-parlamentet. Men så nærmer valget seg.

Av NTB | 11.07.2023 15:13:15

Politikk: Lovforslaget som tar sikte på å sette av 20 prosent av land- og sjøarealet i EU til å gjenoppbygge habitater, har blitt en het potet foran neste års parlamentsvalg.

Den konservative partigruppen i EU-parlamentet (EPP) var med å utforme forslaget, men har snudd. Med sine 177 representanter utgjør EPP den største grupperingen blant de 705 mandatene i EU-parlamentet. Motstanden begrunnes med hensynet til bøndene.

Blant demonstrantene er den svenske aktivisten Greta Thunberg.

«Vi oppfordrer dem til ikke å avvise, men stemme for en så sterk lov som mulig. For å minske klimakrisen og stoppe tapet av biodiversitet, må vi #RestoreNature, skriver Thunberg på Twitter.

– EPP har støttet mange andre lover som fremmer det grønne skiftet, men vi er allerede på grensen til å gjøre for mye, sier Liese.

Det nederlandske sosialdemokratiske parlamentsmedlemmet Mohammed Chahim konstaterer at valgkampen foran neste års parlamentsvalg har startet.

– Det går på bekostning av naturen. Hvis naturmangfoldloven blir nedstemt, vil det gå ut over bøndene. Til syvende og sist er krisen i naturmangfold den største trusselen mot jordbruket, sier Chahim til nyhetsbyrået AFP.

Lederen i EU-parlamentets miljøkomité, Pascal Canfin, sammenligner motstanden mot naturmangfoldloven med den amerikanske dereguleringen av miljøreguleringer under Donald Trump.

– Hvis loven blir avvist, er det game over. Det vi ser nå er en europeisk trumpisme, sier Canfin.

I tillegg til aktivistene som demonstrerer for loven, har flere hundre forskere og en stor gruppe internasjonale selskaper stilt seg bak kravet om at loven må bli vedtatt.

Hundrevis av demonstranter er samlet i Strasbourg for å støtte forslaget som søker å gjenopprette naturen etter mange tiår med industriell ekspansjon.

EPP-talsmann for saken, Peter Liese, sier at forslaget fra EU-parlamentet er så dårlig at «det eneste alternativet» er å stemme mot.

EU-parlamentet stemmer over lovforslaget onsdag. I parlamentets miljøkomité endte avstemningen 44–44 i juni.

(©NTB)

Flere nyheter: