EU-sjefen i ilden i EU-parlamentet
EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen skal mandag grilles i EU-parlamentet før hun må gjennom et mistillitsforslag, som etter alt å dømme blir nedstemt.
Politikk: En mistillitsavstemning mot EU-sjefen hører med til sjeldenhetene i unionen.
Seansen er likevel med på å rette oppmerksomheten mot at von der Leyens lederstil og politiske strategier er omstridt blant flere EU-parlamentarikere.
Blant annet etterlyser de mer åpenhet og mindre sentralisering, i tillegg til at hun klargjør hvilken fløy hun egentlig støtter.
Mistillitsforslaget er fremmet av den rumenske høyrenasjonalisten Gheorghe Piperea. Han anklager også von der Leyen for å ha blandet seg inn i Romanias nylige presidentvalg, som til slutt ble vunnet av proeuropeiske Nicusor Dan.
Før dette hadde Romanias forfatningsdomstol annullert resultatet i et tidligere valg som ble vunnet av en russiskvennlig politiker fra ytre høyre.
For EU-parlamentets venstrefløy og sentrumsfløy er det utelukket å støtte forslaget. Men de ønsker likevel at hun skal klargjøre hvilken fløy hun foretrekker å samarbeide med etter at hun ved flere tilfeller har tydd til ytre høyre for å få gjennom upopulære forslag.
Hvis mistillitsforslaget mot formodning skulle få flertall, betyr det at hele EU-kommisjonen må gå av. Det vil i så fall bli for første gang i EUs historie.
Bakgrunnen for mistillitsforslaget er tekstmeldingene hun under koronapandemien sendte til sjefen for legemiddelgiganten Pfizer mens EU forhandlet om vaksinekjøp. EU-kommisjonen har nektet å publisere meldingene.
Mistillitsforslaget støttes av deler av EU-parlamentets mest høyreorienterte partier, blant annet franske Nasjonal samling og partiet til Ungarns statsminister Viktor Orban.
(©NTB)