Menu
Helsepersonell klare til å ta imot et fly fra Kina på Romas hovedflyplass i romjulen. EU anbefaler medlemslandene å kreve negativ covid-test for reisende fra Kina og å teste et utvalg passasjerer ved ankomst. Arkivfoto: Alessandra Tarantino / AP / NTB

EU oppfordrer medlemsland til å kreve koronatester fra Kina-reisende

EUs 27 medlemsland oppfordres sterkt til å kreve koronatester før avreise for passasjerer fra Kina, i tillegg til å ta stikkprøver ved ankomst.

Av NTB | 04.01.2023 21:24:59

Medisin og helse: Anbefalingen er at reisende må legge fram en negativ prøve som er mindre enn 48 timer gammel. På et EU-møte der smittesituasjonen ble diskutert, kom det også en anbefaling om at passasjerer som reiser til eller fra Kina, bruker munnbind.

EU-landene ble også anbefalt å teste et tilfeldig utvalg passasjerer og avløpsvann fra fly som kommer fra Kina, heter det i en uttalelse fra det svenske EU-formannskapet.

Tiltakene skal vurderes på nytt i midten av januar.

Møtet tok lengre tid enn svenskene hadde regnet med, noe som antyder at de 27 landene hadde ulike meninger om saken. De landet på å anbefale en forsiktig tilnærming, av frykt for at manglende overvåking av tilreisende kan føre til at tidligere virusvarianter kommer uoppdaget inn i Europa.

Kina har allerede gått kraftig ut mot innreiserestriksjoner eller krav fra andre land og hadde varslet «mottiltak» dersom hele EU går inn for tiltak rettet mot reisende fra Kina. Italia, Frankrike og Spania er blant landene som allerede har innført egne krav for passasjerer som kommer fra Kina.

– Vi mener tallene som nå publiseres fra Kina, underspiller det reelle omfanget av sykehusinnleggelser, intensivinnleggelser og ikke minst dødsfall, sier WHOs krisedirektør Michael Ryan.

Organisasjonen kritiserer Kinas «svært snevre» definisjon av koronadødsfall. Siden endringen har Kina meldt om fem eller færre dødsfall per dag, men mange begravelsesbyråer og sykehus melder om stor pågang. Internasjonale eksperter spår minst en million koronarelaterte dødsfall i Kina i år, med mindre det gjøres noe raskt.

– Vi fortsetter å be Kina om raskere, regulære og pålitelige tall for sykehusinnleggelser og dødsfall, sier WHO-direktør Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Onsdagens møte ble holdt for å koordinere EU-landenes respons på en plutselig økning i reisende fra Kina etter at landet ga opp «null covid»-politikken som har vært gjeldende i tre år. Den har medført tidvis strenge reiserestriksjoner både innenlands og ut av landet.

Smittespredningen er svært stor i Kina etter at landet nylig lempet på de strenge restriksjonene. WHO kritiserte onsdag Kina for ikke å være åpne nok om utviklingen.

Flere nyheter: