Menu
EU og USA har kommet til enighet om en tollavtale. Foto: Jacquelyn Martin / AP / NTB

EU og USA enige om toll – men avtalen får kritikk

EU og USA er enige om en rammeavtale om handel. EU-varer får toll på 15 prosent i USA. – En kraftig forverring av dagens situasjon, mener norsk analytiker.

Av NTB | 27.07.2025 21:34:26

Økonomi og næringsliv: – Gratulerer med en avtale, sa USAs president Donald Trump da avtalen ble kunngjort etter samtaler mellom ham og EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen i Skottland søndag.

– Avtalen vil bringe stabilitet, sa von der Leyen.

Trump sier EU vil gjøre investeringer verdt 600 milliarder dollar i USA, og kjøpe amerikansk energi for 750 milliarder. EU skal også kjøpe amerikansk forsvarsutstyr, ifølge ham.

– Den største avtalen som er inngått, sa den amerikanske presidenten.

Tollen for stål og aluminium er ikke endret som følge av avtalen.

Besøket kom etter intensive tollforhandlinger mellom EU og USA den siste uken for å komme fram til en handelsavtale før 1. august. Trump truet med en toll på EU-varer på 30 prosent dersom en ny avtale ikke var på plass innen den tid, og EU varslet til gjengjeld kraftige mottiltak.

Samtidig som avtalen med EU ble kunngjort, opplyste den amerikanske presidenten at han nå ser på avtaler med fire til fem andre land. Han sa at de fleste ganske sikkert må belage seg på toll, og at flere land sannsynligvis vil få et oppklarende brev i løpet av uken.

7. juli startet den amerikanske presidenten å sende ut tollbrev til forskjellige land med tollsatser som skal gjelde fra 1. august, men varslet samtidig at USA var åpne for forhandlinger helt fram til tollsatsene trer i kraft.

USA har allerede inngått avtaler med Storbritannia, Japan, Indonesia og Vietnam.

Målet er også å få selskaper til å flytte produksjonen til USA slik at det skapes flere arbeidsplasser. Toll er imidlertid også innført på varer fra land som USA har et handelsoverskudd med.

Toll betales av amerikanske importører og havner i USAs statskasse. Det fører til at importerte varer blir dyrere, noe som rammer forbrukerne.

De økte tollsatsene er hittil innført i form av presidentordrer og er ikke godkjent av de folkevalgte i Kongressen.

Utenriksministeren understreker at enigheten om toll på varer fra EU til USA også har stor betydning for næringslivet her hjemme.

– Norsk næringsliv er tett integrert i europeiske verdikjeder og kan indirekte bli rammet av høye tollsatser på varer fra EU til USA, sier Eide.

– Det er ingen god avtale. For bare noen uker siden hadde man begynt å akseptere at man måtte avfinne seg med 10 prosent basistoll, som var langt unna det man håpet på den gang, sier Folkman, som er tilknyttet tankesmia European Policy Centre (EPF).

Hvis det skulle være noen vinnere her, måtte det være den europeiske bilindustrien, sier han.

Folkman mener avtalen innebærer en massiv forverring av dagens situasjon, men at Europa ikke er mye lysten på en tollkrig over Atlanteren.

– EU trenger ikke en avtale med Trump, skriver han i en kommentarartikkel som ble lagt ut kort tid i forkant av enigheten i Skottland. Han omtaler det å gå med på 15 prosent toll som «en alvorlig feil» og skriver at EU ikke burde gi etter for amerikansk press.

Han viser til andre lands erfaringer med avtaler de tidligere har inngått.

– Som Canada og Mexico illustrerer, er en «avtale» ikke noen stabil avklaring. De illustrerer faktisk at ikke engang en juridisk bindende internasjonal traktat som Trump selv har inngått – USMCA-avtalen i dette tilfellet – garanterer noen stabilitet i det hele tatt, skriver han.

Sandbu mener også at USA er mer sårbart enn man kanskje skulle tro og viser til statistikk der EUs import av tjenester fra USA også er tatt med. Ifølge Sandbu har EUs handel vært i balanse med USA – eller til og med i underskudd – i tre år. Han mener dette gir EU et langt bedre utgangspunkt enn konvensjonell visdom tilsier.

EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen reiste til Skottland søndag for å diskutere handel med Trump, der han er på et fem dagers privat besøk.

Trumps begrunnelse for de varslede tollsatsene er at USA har handelsunderskudd med omverdenen, og at høye tollsatser vil få amerikanerne til å kjøpe varer produsert i USA.

Tollavtalen mellom EU og USA dreier seg ikke bare om handel, men også om sikkerhetspolitikk og geopolitikk, påpeker utenriksministeren Espen Barth Eide (Ap). Han mener det er bra at partene har kommet til enighet om et styrket samarbeid.

Rammeavtalen om toll mellom USA og EU er mye dårligere enn det Europa hadde håpet på for bare noen uker siden, sier analytiker Varg Folkman til NTB.

En annen som er kritisk til EUs handelsdiplomati med USA, er Financial Times’ norske kommentator Martin Sandbu.

Flere nyheter: