Menu
Ingen av de 298 om bord overlevde da et passasjerfly fra Malaysia Airlines ble skutt ned med en rakett over Øst-Ukraina 17. juli 2014. Arkivfoto: Dmitrij Lovetskij / AP / NTB

Etterforskningen av nedskyting av MH17 over Ukraina i 2014 avsluttes

Gruppen som gransker nedskytingen av Malaysia Airlines' avgang MH17 over Ukraina i 2014, avslutter etterforskningen.

Av NTB | 08.02.2023 13:15:45

Ulykker og naturkatastrofer: Etterforskerne la fram sin beslutning onsdag og sier de har fulgt alle spor så langt det er mulig. En kilde som står granskingen nær, sier til Reuters at den internasjonale gruppen ikke har nok bevismateriale til å føre flere saker for retten.

Samtidig sier granskerne at det er «sterke indikasjoner» på at det var Russlands president Vladimir Putin selv som godkjente leveringen av det russiske BUK-rakettsystemet som skjøt ned passasjerflyet.

– Det er sterke indikasjoner på at den russiske presidenten selv tok beslutningen om å levere BUK-systemet til separatistene i Donetsk, sier granskingsgruppen, som består av representanter for seks land som har gransket nedskytingen.

I november dømte en nederlandsk domstol to tidligere russiske etterretningsagenter og en ukrainsk separatistleder for drap for å ha bidratt til å få på plass det russiske rakettsystemet. De tre ble dømt in absentia og er fortsatt ikke pågrepet.

Flyet var på vei fra Amsterdam til Kuala Lumpur da det styrtet 17. juli 2014 i nærheten av opprørskontrollerte Donetsk i Øst-Ukraina. Alle de 298 om bord, som kom fra 17 ulike land, mistet livet. De fleste av dem var nederlandske.

Den nederlandske flyhavarikommisjonen konkluderte i 2017 med at MH17 ble skutt ned med en russiskbygd BUK-rakett.

Russland har avvist anklager om at de utstyrte opprørerne med bakke-til-luft-raketter som gjorde nedskytningen mulig.

(©NTB)

Flere nyheter: