Menu
Byrådsleder Raymond Johansen under Arbeiderpartiets valgvake på Folkets hus i Oslo. Foto: Terje Pedersen / NTB

Ekstremt tett løp i storbyene

Både i Oslo og Bergen var valgresultatet helt uavklart mandag kveld. Også i Trondheim er utfallet av valget en thriller.

Av NTB | 11.09.2023 23:34:49

Politikk: Arbeiderpartiet i Oslo får 18 prosents oppslutning og går tilbake 2 prosentpoeng. MDG reduseres med hele 5,4 prosentpoeng til 9,8 prosents oppslutning. Bare SV kan notere seg en svak oppgang på 0,7 prosentpoeng, til 9,8 prosent oppslutning, men det var mandag kveld helt uavklart om det holder for å sikre et fortsatt flertall i byrådet i hovedstaden.

Høyre ser ut til å gjøre et knallvalg med 34,7 prosent av stemmene, hele 9,3 prosentpoeng opp fra forrige valg, Frp får 6,4 prosent oppslutning og Venstre gjør også et godt valg i hovedstaden med støtte fra 8,1 prosent av velgerne

Samlet ligger den rødgrønne blokken an til å ta 27 mandater, mens de borgerlige har 31.

KrF får bare 1,5 prosents oppslutning, med en tilbakegang på 0,2 prosent, men ligger likevel an til å få et mandat. Partiet har uttalt i Aftenposten at det vil unytte en posisjon på vippen til å si nei til en rusreform i Oslo, et standpunkt partiet er alene om i Oslo.

Også KrF har uttalt at de heller vil samarbeide mot Høyre etter at partiet brøt samarbeidet med Arbeiderpartiet i byrådet.

Til sammen viser de foreløpige tallene mandag kveld en samlet oppslutning på 45,4 prosent til disse partiene, og en mandatfordeling på 31 av 67 mandater. De rødgrønne sitter med 28 mandater. For å vinne flertall i Bergen må en av sidene sikre seg minst 34 mandater.

De gjenværende mandatene er imidlertid fordelt mellom Industri- og næringspartiet og Bergenslisten og ett mandat til Senterpartiet. Også Pensjonistpartiet ligger an til å vinne to mandater.

Ingen av disse partiene har i forkant av valget lovet samarbeid med noen bestemt side.

Høyre må sies å ha gjort et brakvalg i byen med en oppslutning på 29,8 prosent, en økning på 9,2 prosentpoeng fra lokalvalget for fire år siden. I motsetning til andre steder har derimot ikke Frp eller Venstre gjort noen framskritt i Trondheim siden forrige valg.

Både Senterpartiet og Miljøpartiet De Grønne går dessuten begge kraftig tilbake med henholdsvis 5,4 prosentpoeng og 3,8 prosentpoeng.

Dermed kan Pensjonistpartiet bli partiet som havner på vippen i trønderhovedstaden. Partiet som ikke hadde noen representanter i bystyret i forrige periode ligger an til å ta hele tre mandater med en oppslutning på 4,6 prosent av stemmene.

– Vi er uavhengige av blokkene, og kan snakke med alle etter valget, uttalte leder i Pensjonistpartiet, Svein Otto Nilsen, til NRK noen dager før valget.

Arbeiderpartiet går tilbake 4,1 prosentpoeng og får bare 14,2 prosents oppslutning i byen.

Av andre partier i byen som går kraftig tilbake, er Demokratene, som i mars ekskluderte sin egen grunnlegger Vidar Kleppe. Fra en oppslutning på over 13 prosent ved valget i 2019 er nå Demokratene i Kristiansand redusert til et parti med en oppslutning på bare 0,4 prosentpoeng.

I Bergen er kappløpet mellom høyre- og venstresiden like uavklart. Både Høyre og Frp har markant framgang, og et styrket Venstre skal være klar til å bli med på borgerlig samarbeid.

I Trondheim er det også nærmest dødt løp mellom rødgrønn og borgerlig side i kampen om makten i bystyret. Arbeiderpartiet har her gått helt moderat tilbake sammenlignet med andre byer, med en oppslutning på 23,9 prosent.

I Kristiansand går det derimot mot et maktskifte etter at Høyre går fram over 13 prosentpoeng til mer enn 30 prosents oppslutning. Sammen med KrF, Frp og Venstre får den borgerlige siden flertall.

(©NTB)

Flere nyheter: