Menu
Illustrasjon fra Statnett.

Dobbel strømpris i Norge

Strømprisen er i dag det doble i Sør-Norge, sammenlignet med Sverige, Finland og de baltiske landene.

Av Egil M Solberg | 09.04.2023 10:56:04

Strømkommentar: – Det er krig i Europa, sier Jonas Gahr Støre (Ap) som forklaring på de høye strømprisene.

Han viser også til at gassprisene er høye og at vi må tåle høye strømpriser for å vise solidaritet med Europa.

Men hvorfor er da strømprisen bare halvparten i våre skandinaviske naboland? Er det bare vanlige folk og næringsliv i Sør-Norge som skal vise solidaritet med Europa og ta konsekvensene av krig i Europa?

Hvor lenge skal det gå, før regjeringen og andre ansvarlige politikere innrømmer at vi har stelt oss dårlig her i landet med satsingen på utenlandskabler og internasjonalt strømsamarbeid?

Landene vi handler strøm med tjener på dette og i Sør-Norge taper vi på dette og kraftselskapene i Sør-Norge kan le hele veien til banken.

Hvorfor finner vi oss i dette? Burde vi ikke kreve at regjeringen i det minste fortalte sannheten og gjorde noe med den katastrofale situasjonen landet har kommet opp i? Er vi fornøyd med at det settes opp noen komiteer mens årene går?

I dag, søndag, er strømprisen i Sør-Norge det doble av hva den er i Sverige, Finland og de baltiske landene. Det er utenlandskablene med eksport av strøm til England, Tyskland og Nederland som tapper strømnettet i Sør-Norge og presser prisene opp.

Snittprisen er 97 øre før avgifter og nettleie i Norge mot 52 øre i våre naboland mot Øst. Dette er også land vi utveksler strøm med, uten at det bidrar til lavere strømpriser i Sør-Norge.

I Sør-Norge betaler vi alltid den høyeste prisen fra de landene vi eksporterer strøm til. I England var strømprisen ved 11-tiden søndag 1 krone og 16 øre og i Sør-Norge 1 krone og 2 øre. Samtidig var strømprisen i Sverige, Finland og de baltiske landene bare 50 øre.

Den dempende effekten på prisen fra import er med andre ord marginal. Det er eksporten som er problemet!

Flere nyheter: