Menu
Digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung har mottatt bærekraftsanalysen som er gjennomført av Nasjonal kommunikasjonsmyndighet. Her fra en tidligere anledning. Foto: Javad Parsa / NTB

Digitalisering forurenser nesten like mye som innenlands flytrafikk

Norges digitale samfunn har nesten et like høyt utslipp som flytrafikken innenlands. Nå vil regjeringen at vi skal reparere mer, og kjøpe mindre.

Av NTB | 29.04.2025 17:51:52

Vitenskap og teknologi: Innen 2050 kan utslippene fra digitaliseringen bli 2,7 ganger større, viser en fersk analyse.

– 75 prosent av utslippene kommer fra digitale forbruksvarer. Det er mye å spare på å reparere nettbrett og PC-er fremfor å kjøpe nytt, eller å bruke mobilen ett år lengre, sier digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung i en pressemelding tirsdag.

Det er regjeringen som har bedt Norges kommunikasjonsmyndighet (Nkom) om å få på plass en bærekraftsanalyse av digital infrastruktur. Analysen omfatter hele den fysiske digitale infrastrukturen: datasentre, mobilnett, fiber, satellitt og digitale sluttbrukerenheter, som mobil, PC, nettbrett og lignende.

Analysen viser at Norges CO2-utslipp fra digital infrastruktur i 2024 lå på 1,1 millioner tonn. Til sammenligning var de direkte utslippene fra innenriks flytrafikk 1,2 millioner tonn CO2 i 2023.

Analysen viser at klimafotavtrykket fra digital infrastruktur kan bli nesten tre ganger så stort i 2050 sammenlignet med i dag. Mens det i dag er digitale enheter som mobiltelefoner, PC-er og skjermer som står for det største utslippet, vil datasentre ha størst avtrykk i tiden fram mot 2050.

– Som samfunn må vi være opptatt av to ting samtidig. Vi må både redusere klimafotavtrykket fra digital infrastruktur og øke bærekraftseffekten ved hjelp av digitalisering i andre sektorer, understreker direktør John Eivind Velure i Nkom.

Analysen skal nå ut på høring.

(©NTB)

Flere nyheter: