Chiles president forsvarer demokratiet – 50 år etter kuppet mot Allende
Presidenten i Chile leverte mandag et glødende forsvar for demokratiet, på dagen 50 år etter militærkuppet som endte med president Salvador Allendes død.
Politikk: Kuppet ble ledet av general Augusto Pinochet og ble starten på to tiår med brutal undertrykking og flere tusen bortførte og drepte.
I en tale fra presidentpalasset La Moneda, der Allende tok sitt eget liv, sa president Gabriel Boric at demokratiets problemer bare kan løses med mer demokrati.
Presidentpalasset ble i septemberdagene for 50 år siden bombet fra luften. Det verdenskjente fotografiet fra kuppdagen viser presidenten iført hjelm og maskingevær på balkongen til palasset.
Militærdiktaturet under Pinochets ledelse krenket systematisk menneskerettighetene og forfulgte, torturerte og drepte tusener som var motstandere av regimet. Rundt 3200 personer ble drept, hvorav 1469 personer forsvant sporløst.
Et halvt århundre senere er 297 personer blitt dømt for medvirkning til forbrytelser mot menneskeheten, og 1300 saker er fortsatt under behandling i rettsapparatet.
USAs spesialrådgiver for latinamerikanske spørsmål, Christopher J. Dodd, ledet den amerikanske delegasjonen til markeringen. Den amerikanske regjeringen støttet kuppmakerne i 1973, og den chilenske regjering krever at Det hvite hus nedgraderer dokumenter som kan kaste nytt lys over det som skjedde, og hvem som deltok.
I sin tale mandag understreket Boric at det er nødvendig å stå på ofrenes side og ikke tilstrebe en slags falsk nøytralitet for å tilfredsstille dem som forsvarer Pinochets regime. Boric lanserte i forrige måned en statlig finansiert plan for å spore opp de 1162 ofrene som ennå ikke er funnet.
Mandag la han ny vekt på dette arbeidet og så at det vil bli regjeringens ettermæle.
– Et statskupp, eller krenking av menneskerettighetene til dem som tenker annerledes, kan ikke under noen omstendigheter rettferdiggjøres, sa president Boric. Han talte til en nasjon der et betydelig antall, ifølge flere målinger, mener at kuppet i 1973 var riktig og at Pinochet, som døde i 2006, var en god leder som bidro til å modernisere landet.
– Det er helt nødvendig å fastslå at militærkuppet ikke kan skilles fra det som skjedde i etterkant. Overgrepene mot chilenske kvinner og menn begynte i det øyeblikk kuppet fant sted. Det var et diktatur helt til siste dag, sa Boric.
(©NTB)