Budsjettkaos etter Trump-inngripen – kan gå mot nedstengning i USA
Veien videre er uviss etter at Donald Trump og Elon Musk stanset et tverrpolitisk forslag til budsjettløsning i Kongressen. Nå kan en nedstengning ramme mange.
Økonomi og næringsliv: Amerikanske bønder, eiere av småbedrifter og skogbrannofre som venter på bistand er noen av dem som vil merke følgene, skriver det amerikanske nyhetsbyrået AP. Den tverrpolitiske planen Trump stanset, inneholdt blant annet over 100 milliarder dollar i katastrofehjelp.
Forsvarsdepartementet Pentagon har advart om at amerikanske soldater ikke vil få utbetalt lønn etter jul, hvis ikke en budsjettavtale kommer på plass. Lønna blir vanligvis utbetalt ved utgangen av måneden.
Det samme gjelder reservister som deltar på øvelser etter fredag og sivile ansatte i forsvaret – som er pålagt å jobbe under en nedstengning.
Stansen i utbetalingene i forsvaret er en av de mest synlige konsekvensene av en nedstengning, men er likevel bare en i en lang rekke. To millioner statsansatte kan rammes.
I tillegg har den føderale transportadministrasjonen (TSA) advart om at det kan bli lange køer på flyplassene i det som er en hektisk tid med mye reising.
– Trump gled fram mot innsettelsen. Nå står han overfor et kjemperot, skriver den amerikanske utgaven av nettavisen i en artikkel signert Irie Sentner fredag.
– Nedstengninger av offentlige myndigheter er historisk sett upopulære blant velgerne – og massepermitteringer ville ikke akkurat vært en lystig start for Washingtons republikanske trekløver bare en måned før Trumps innsettelse, skriver Sentner.
Det ble avvist med 235 nei-stemmer mot 174 ja. 38 republikanere felte forslaget sammen med de fleste demokratiske representantene.
Forslaget som lå på bordet, ville ha satt til side det såkalte gjeldstaket som begrenser størrelsen på USAs allerede enorme statsgjeld. Tilsidesettelsen skulle gjelde i de to første årene av Trumps presidentperiode. Det ville også forlenget finansieringen av statsapparatet med tre måneder.
Om det ble vedtatt, ville det blitt enklere for Trump å få innført de store skattekuttene han har lovet.
– Jeg blir helt kvalm av partiet som driver valgkamp på økonomisk ansvarlighet, sa republikaneren Chip Roy, en av dem som stemte nei til forslaget.
Speaker Mike Johnson hadde ingen klare svar til journalistene som torsdag kveld spurte om veien framover etter avstemningen om forslaget.
– Vi vil finne en løsning, sa Johnson.
Demokratene ser imidlertid ut til å være lite villige til å forhandle om en fjerning av USAs gjeldstak.
– Her er vi nok en gang rammet av kaos, sa Katherine Clark, Demokratenes innpisker i Representantenes hus. Hun beskrev i detalj konsekvensene av en nedstengning, og fortsatte:
– Og hvorfor? Fordi Elon Musk, som ikke er folkevalgt, sa: Vi går ikke med på denne avtalen. Og Donald Trump fulgte etter.
Statsapparatet har ikke blitt nedstengt siden desember 2018, da Trump var president. Den nedstengningen varte i 34 dager og var den lengste i USAs historie.
Trump sa i et intervju med ABC News torsdag at det vil være president Joe Bidens skyld om det blir nedstengning.
– Vi skal ikke ramle gjennom kvikksand-gjeldstaket. Ingenting kommer til å bli vedtatt, med mindre man gjør noe med gjeldstaket, sa Trump i intervjuet.
Trump forklarer bekymringen med at det kan oppstå økonomisk tilbakegang hvis statens låneopptak når grensa som er nedfelt i det gjeldende gjeldstaket.
Føderale myndigheter kommer til å nå denne lånegrensa i løpet av våren 2025, det vil si under Trumps første måneder som president. Dette må derfor ordnes nå mens Biden er president, mener Trump.
– Ved å gjøre det jeg gjør, legger jeg dette i hendene på Biden-administrasjonen. I denne administrasjonens hender, ikke i min administrasjons, sa Trump i intervjuet.
På oppfølgingsspørsmål om konsekvensene av en mulig nedstengning, utdypet Trump at det i så fall vil være Bidens skyld.
Påtroppende president Donald Trump er i full gang med å forberede maktovertakelsen. Etter en solid valgseier har ting langt på vei gått på skinner for ham, skriver Politico, og viser til at Trump ser ut til å klare å samle støtte i partiet til en rekke kontroversielle utnevnelser. Oppslutningen om ham har også vært brukbar, ifølge meningsmålingene.
Det var tverrpolitisk enighet om et forslag tidligere i uka, men dette ble skutt ned etter at Elon Musk gikk høylytt ut på X, som han eier, og flagget sterk motstand. Trump fulgte opp, og et alternativt forslag ble lagt fram.
Det er uklart hva som skjer videre. Nå tikker klokka – tidsfristen er midnatt fredag, amerikansk tid.
Det kreves tverrpolitisk enighet for å få et budsjettforslag gjennom i Representantenes hus, der det er et knapt republikansk flertall. Deretter må det vedtas i Senatet, der Demokratenes flertall er knapt.
(©NTB)