Menu
Havbruksoverenskomsten inkluderer oppdrett av fisk og skalldyr og arbeid ved fryseri og sjø- og landanlegg. Bildet viser et havbruksanlegg for lakseoppdrett i Sjona på Helgelandskysten. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Brudd i den frivillige meklingen i havbruksnæringen

Fellesforbundet krevde mandag brudd i den frivillige meklingen med Sjømat Norge om Havbruksoverenskomsten. Nå må de møte til tvungen mekling hos Riksmekleren.

Av NTB | 10.06.2024 14:33:16

Arbeidsliv: Partene er innkalt til Riksmekleren 13. juni, og meklingsfristen går ut ved midnatt fredag 14. juni.

– Vår delegasjon var enstemmig da vi bestemte oss for å bryte forhandlingene med Sjømat Norge. Hovedårsaken var det økonomiske tilbudet vi ble møtt med, og det vet arbeidsgiverne godt. Jeg har derfor en klar forventning om at vi nå møter en annen holdning, hvor frontfagsmodellen legges til grunn, og hvor en tilstrekkelig del av rammen garanteres gjennom sentrale tillegg. Våre medlemmer skal ha penger i lomma, sier forhandlingsleder for Fellesforbundet, Christian Justnes.

Forhandlingene dreier seg om Havbruksoverenskomsten, en tariffavtale mellom Sjømat Norge og Fellesforbundet som gjelder for over 3000 av sistnevntes medlemmer i havbruksnæringen.

Fellesforbundet gikk inn i forhandlingene med krav om økt kjøpekraft, endring av arbeidstidsbestemmelser, vaktordninger og en etter- og videreutdanningsreform.

24. mai ble det brudd i forhandlingene, og den frivillige meklingen har altså ikke ført fram. Dersom partene ikke kommer til enighet hos Riksmekleren, kan mer enn 200 arbeidere tas ut i streik fra lørdag.

– Vi opplever stor støtte fra medlemmer og tillitsvalgte når vi nå forbereder oss for mekling og mulig streik. Det har vært en markant økning i innmeldinger de siste ukene, og det forteller meg at stadig flere av de som jobber innen havbruk, ser at det er når man står sammen at man oppnår noe, sier Justnes.

(©NTB)

Flere nyheter: