Menu
Den britiske regjeringens plan om å sende asylsøkere til Rwanda blir vurdert av landets høyesterett neste uke. Den omstridte asylavtalen er en prestisjesak for statsminister Rishi Sunak (t.h.) og innenriksminister Suella Braverman (t.v.). Foto: James Manning / Pool Photo via AP / NTB

Britisk høyesterett vurderer omstridt migrantplan neste uke

Storbritannias høyesterett vil neste uke komme med sin kjennelse i saken om hvorvidt landets regjering kan sende asylsøkere som ankommer landet, til Rwanda.

Av NTB | 09.11.2023 13:09:40

Politikk: En ankedomstol i London slo i april fast at ordningen er ulovlig fordi Rwanda er et utrygt land. Den kjennelsen er anket, og høyesterettsbeslutningen kommer 15. november, melder Reuters.

Regjeringen har framholdt at det er et «alvorlig og presserende behov» for å innføre planen, og at avtalen med Rwanda vil sørge for at asylsøkerne blir behandlet bra.

Loven innebærer å nekte alle som kommer til Storbritannia med båt, å søke om asyl. Den inkluderer også et tiltak om å overføre alle flyktninger som kommer ulovlig, til et tredjeland som Rwanda for å avskrekke fra ulovlig innvandring.

Rwanda-planen ble først introdusert av Boris Johnsons regjering i fjor, men ble blokkert av Den europeiske menneskerettsdomstolen. Tiltaket om å begrense migrantstrømmen over kanalen er ett av fem løfter som statsminister Rishi Sunak har kommet med i håp om å redde oppslutningen til det konservative partiet.

Avtalen er blitt kraftig kritisert av menneskerettsgrupper, FN og den britiske opposisjonen. Blant annet peker de på menneskerettssituasjonen i Rwanda.

Menneskerettighetsgruppen Human Rights Watch har sagt at det forekommer «alvorlige brudd på menneskerettighetene» i landet, inkludert innskrenking av ytringsfriheten, vilkårlig fengsling, mishandling og tortur. Rwandas president Paul Kagame avviser kritikken om at landet ikke er trygt.

Bakteppet for lovforslaget er økningen i migranter som tar seg over Den engelske kanal i små båter hvert år. Over 45.700 migranter og flyktninger ankom Storbritannia i små båter på den farlige ferden over kanalen i fjor, noe som var en økning på 60 prosent fra året før. Til nå i år har mer enn 26.500 ankommet.

Advokater som representerer asylsøkerne, har argumentert med at planen setter dem i fare for å bli returnert til sine hjemland, trass i at de har reelle beskyttelsesbehov.

(©NTB)

Flere nyheter: