Menu
Landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp) hasteinnfører en rekke tiltak for å hjelpe bønder som rammes hardt av tølrken i Sør-Norge. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Borch kommer tørkerammede bønder til unnsetning med strakstiltak

Landbruksminister Sandra Borch sier det haster å få på plass tiltak som kan hjelpe bøndene under tørken. Nå vil hun tillate bøndene å høste grønt korn som fôr.

Av NTB | 27.06.2023 15:38:56

Økonomi og næringsliv: – Disse tiltakene er viktig for å opprettholde norsk matproduksjon, konstaterer landbruks- og matminister Sandra Borch overfor NTB.

Hun møtte tirsdag bøndene i et regntungt Oslo for å diskutere tiltak som skal hjelpe dem i forbindelse med tørken som har rammet deler av Sør-Norge i sommer. Der kvitterte hun ut flere av tiltakene organisasjonene ba om for en uke siden. Hun understreket at myndighetene skal skaffe ukentlige oppdateringer om tørkesituasjonen for landbruket.

Det kan bli aktuelt å innføre nye tiltak etter hvert som situasjonen utvikler seg, poengterer hun.

– Vi kvitterer ut veldig mange av de tiltakene som ble spilt inn av Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag i dag, og så er det noen av de innspillene som allerede blir ivaretatt av den ordinære forvaltningen. Men jeg er veldig opptatt av at vi nå kun er i første fase. Vi må vurdere hva vi skal gjøre videre når vi har fått mer oversikt over avlingstapene der ute, sier statsråden.

* Kornarealer som høstes som grovfôr eller beites, kan likevel få arealtilskudd for korn. Reglene for å få utløst støtte for kornproduksjon avhenger normalt av at kornet er tørket. Det er blant annet dette Borch nå vil gi unntak for.

* Det gis generell dispensasjon for krav om fôropptak på beite.

* Grønngjødslingsarealer kan høstes til fôr eller beites.

* Presisering av at man kan få regionalt miljøtilskudd i jordbruket (RMP-tilskudd) til «ingen jordarbeiding om høsten» ved såing av ettervekst innen 1. august.

Tiltakene kommer i tillegg til ordningen med tilskudd ved produksjonssvikt, som skal redusere tap som oppstår som følge av svikt i produsert mengde, når svikten er forårsaket av klimatiske forhold.

– Det er viktig å gi avklaring fra regjeringen at der du i dag på grunn av tørken ikke kan avle fram matkorn, så kan du bruke de arealene og få det samme tilskuddet til å produsere mat til dyrene våre, sier Borch.

Han understreker at man ikke har full oversikt nå over hvor store konsekvenser tørken får.

Det er på det rene at for kornbøndene er det allerede for seint i sesongen til å få gjort noe. For dem er skaden allerede skjedd. Den vil ikke tirsdagens tiltak kunne avbøte selv om produksjonssvikt-ordningen vil kunne dekke noe av tapene.

– Men på husdyrsiden er det fortsatt mulig å gjøre grep, slik at de langsiktige konsekvensene for melkeproduksjon og kjøttproduksjon blir så små som mulig, sier Gimming.

Departementet svarer dermed på de kanskje viktigste av innspillene som bøndenes organisasjoner ba om forrige gang de møtte statsråden, ifølge nestleder Vegard Vigdenes i Norsk Bonde- og Småbrukarlag.

Han understreker viktigheten av å tilpasse seg utviklingen raskt, slik at tiltakene får effekt når de trengs som mest.

– Det er helt avgjørende, for ting må skje fort nå. Mat må man produsere om sommeren. Det kan man ikke produsere om vinteren, poengterer han.

Problemene som følge av tørken er sammensatt. På den ene siden har såkornet mange steder aldri begynt å spire eller blitt svidd av sola. På den andre er avlingene av gresset, som skal bli vinterfôr til kuer, kalver og sauer, bare blitt en tredel av hva det vanligvis blir. Dette kan skape fare for matmangel for dyra til vinteren og føre til at dyr må slaktes.

– De tiltakene vi har fått utkvittert i dag, er viktige for at særlig husdyrboden skal få tilgang på nok fôr til husdyra gjennom vinteren. Det vil ikke være nok, men det er i hvert fall rydda noen hindringer av veien, som det var mulig å gjøre nå, sier leder Bjørn Gimming i Bondelaget til NTB.

Flere nyheter: