Blinken ber om ro og respekt for menneskerettighetene i Midtøsten
USAs utenriksminister Antony Blinken er på rundreise i Midtøsten, der han ber Egypt respektere menneskerettighetene og israelere og palestinere holde fred.
Religion og livssyn: Mandag besøkte den amerikanske utenriksministeren Egypts president Abdel Fattah al-Sisi, som grep makten i et militærkupp i 2013.
Ett av temaene for samtalen var den siste tids oppblussingen av vold i de okkuperte palestinske områdene, der israelske styrker hittil i år har drept 35 palestinere, ni under et angrep i en flyktningleir i Jenin sist torsdag.
To dager senere opplevde Israel den verste terroraksjonen på lenge da sju sivile ble drept utenfor en jødisk synagoge i bosetningen Neve Yaakov i okkuperte Øst-Jerusalem.
– Det viktigste i tiden som nå kommer er å forsøke å skape ro, sa Blinken til TV-kanalen Al Arabiya da han ankom Egypt.
Mye av militærhjelpen går til innkjøp av amerikanske våpen og utstyr, men blant Demokratene har det lenge vært misnøye med at USA har lukket øynene for de massive overgrepene i Egypt.
Blinken la under møtet med Sisi vekt på USA «strategiske partnerskap» med Egypt, men han «oppmuntret» samtidig den egyptiske presidenten til å bedre menneskerettssituasjonen i landet blant annet ved å løslate politiske fanger og gi ytringsfriheten bedre vilkår.
– Vi er fortsatt bekymret, og vi har gitt klart uttrykk for det, sa Blinken etter møtet.
President Joe Biden har vært mer tilbakeholden i sin hyllest av den egyptiske presidenten. Han holdt i fjor tilbake 1,3 milliarder kroner med krav om bedring av menneskerettighetene i landet.
Den samme uken ga imidlertid Det hvite hus grønt lys for salg av våpen og militært utstyr for over 25 milliarder kroner til Sisis regime, så særlig store konsekvenser fikk det ikke for Egypt.
Få uker senere slo landets sikkerhetsstyrker brutalt til mot ubevæpnede demonstranter i hovedstaden Kairo og drepte over 800.
Brorskapet er siden forbudt og satt på lista over terrororganisasjoner, og titusenvis av opposisjonelle, både sekulære og islamister, er kastet i fengsel. Mange ble dømt til døden, blant dem Mursi. Han fikk senere omgjort dødsdommen, men døde i fangenskap.
I 2014 ble Sisi valgt til president i et nyvalg som opposisjonen boikottet, og fire år senere ble han gjenvalgt etter først å ha satt samtlige reelle motkandidater ut av spill.
Regjeringen varslet nylig en rekke straffetiltak mot palestinerne og har også utvidelse av de ulovlige bosetningene i okkuperte palestinske områder på sitt program.
USA har kritisert straffetiltakene, og Blinken hadde et klart budskap til både israelere og palestinere da han mandag ettermiddag ankom Tel Aviv.
– Alle har et ansvar for å ta steg for å dempe spenningene og ikke fyre opp under situasjonen, sa han.
Utviklingen har siden gått i alt annet enn fredelig retning. Fjoråret var ifølge FN det dødeligste på 15 år i de okkuperte områdene, og med den nye israelske regjeringen og et ulmende raseri som gir seg utslag i væpnet motstand på palestinsk side tegner 2023 til å bli enda verre.
Mandag kveld møter Blinken Netanyahu, og tirsdag fortsetter han til Ramallah der palestinernes 87 år gamle president Mahmoud Abbas venter.
Abbas vil trolig få et løfte om fortsatt amerikansk støtte til FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA), men politiske framstøt eller gjennombrudd er det ingen som forventer under Blinkens besøk.
Egypt har de siste 50 årene mottatt mer amerikansk pengestøtte enn noe annet arabisk land. Bare Israel og Ukraina mottar nå mer amerikansk militærhjelp enn Egypt, som vanligvis får over 13 milliarder kroner i året.
– Hvor er yndlingsdiktatoren min, ropte Donald Trump da han møtte Sisi i 2019.
Hundrevis av medlemmer av Det muslimske brorskap er drept siden Sisi, som da vær hærsjef, styrtet Egypts første demokratisk valgte president, Mohamed Mursi fra Det muslimske brorskap, i 2013.
Blinken fortsatte mandag reisen til Israel der han møter statsminister Benjamin Netanyahu som nå leder den mest ytterliggående høyreregjeringen i landets historie.
Da president Joe Biden besøkte Israel og Palestina i juli i fjor erkjente han at tiden ikke var moden for å gjenåpne fredssamtalene med palestinerne. Han ba samtidig palestinerne om ikke å miste håpet og understrekte at USA støtter deres krav om en palestinsk stat.
(©NTB)