Menu
Blåskjell i Skinnerbukta på Malmøya i Oslo. Foto: Geir Olsen / NTB

Blåskjellvarselet kan redde deg fra dårlig mage

Blåskjellvarselet kan redde deg fra å bli syk hvis du plukker skjell langs kysten, men stillehavsøstersen oppfordres du til å la ligge.

Av NTB | 30.07.2023 09:33:08

Økonomi og næringsliv: Det til tross for at østersen både er en art som man helst ikke vil at skal få bre seg fritt, og at den er en god matråvare.

Det finnes nemlig ikke noe østersvarsel. Forskere ved Havforskningsinstituttet advarer mot å bruke blåskjellvarselet som grunnlag og tro at du dermed er trygg.

– Når det kommer til andre skjell, har vi brukt blåskjellvarselet som utgangspunkt. Blåskjell lagrer mer giftstoffer enn mange andre skjell, så vi antar at dersom de er trygge, så er andre også det, sier Arne Duinker ved Havforskningsinstituttet.

– Det er egentlig et paradoks at det ikke finnes noe varsel for østers ennå, fordi hadde vi hatt kostholdsråd for for eksempel stillehavsøsters, kunne vi vært med på å bekjempe utbredelsen av arten, sier Lars Johan Naustvoll ved Havforskningsinstituttet.

Mattilsynets blåskjellvarsel er en måling av mengden algegift i skjellene på ulike steder langs hele kysten. Disse giftstoffene produseres av alger, som er mikroskopiske organismer som flyter rundt i verdenshavene.

– Det viktigste vi kan si om disse stoffene, er at dersom du kjenner symptomer på forgiftning, så må du slutte å spise. Du kan bli ordentlig syk, sier Naustvoll.

Fra våren og utover produseres giftstoffet PST i noen arter. Dette stoffet er mest utbredt i skjell fra Nord-Vestlandet og nordover langs kysten. Giftstoffet kan angripe nervene våre om vi får i oss for store mengder. I verste fall kan det ramme luftveiene.

Giftstoffet AST kan i verste fall kan føre til hukommelsestap. Det samler seg spesielt godt i kamskjellene.

Men stillehavsøstersen kan ha enda flere giftstoffer enn blåskjellene. Mattilsynet anbefaler derfor generalt at man ikke spiser selvplukkede østers som ikke er testet for algegifter, bakterier og virus.

Om sommeren og høsten produserer noen algearter giftstoffet DST. Disse giftstoffene ser vi i hovedsak fra Skagerrak til sørlige deler av Vestlandet. Får du DST i deg, kan det føre til diaré, oppkast og kvalme.

(©NTB)

Flere nyheter: