AUF-lederen på Utøya: – Vi har ikke råd til å ikke lære av historien
22. juli var en påminner om at ord og handling henger sammen. Og at hat kan føre til vold, sier AUF-leder Gaute Børstad Skjervø i sin tale på Utøya.
Politikk: – Vi har ikke råd til å ikke lære av historien, og vi har ikke råd til å la stillheten gjøre oss passive. Kampen mot høyreekstremismen trenger et sterkt oss, et sterkt fellesskap, der hver og en av oss er modige for hverandre, sier Skjervø.
14 år er gått siden terrorangrepet på Utøya og i regjeringskvartalet. I sommervarmen på Utøya er etterlatte og overlevende samlet for å minnes de drepte.
– Mens veldig mange nyter varmerekordene, er veien for mange i denne bakken kortere til et mørkt soverom, til et minnesmerke, til en grav, sa AUF-lederen.
– De ble drept fordi en norsk høyreekstremist – to år eldre enn jeg er nå – følte seg berettiget til å ta livet av folk han var uenig med. Fordi han mente at Arbeiderpartiet sto bak en muslimsk overtakelse av Norge.
– På grunn av det så skulle han stoppe rekrutteringen til Arbeiderpartiet, og han skulle ramme demokratiet der det svei som mest, i Høyblokka i Oslo.
– Det hatet som brant i gjerningsmannen her på Utøya, det brenner fortsatt. Og det tenner gnister over hele verden.
Han kom med flere eksempler og pekte på influensere som går «hatets vei».
– Vi ser det i kommentarfeltene der ungene våre er, der vennene våre er, der foreldrene våre er, der besteforeldrene våre er. Der unge og voksne sprer hat og trusler både mot dem som har opplevd terroren, og dem de mener at burde ha opplevd den.
– Ikke gå ned den veien!
– Hvem er du når en venn sprer rasisme? Hva gjør du når ekstreme holdninger rettes mot en fremmed? Hvilken vei ser du, når det som før var ekstremt, nå blir normalt – og ingen andre sier noe?
– Kampen mot ekstreme ideer er for stor til å overlates til etterlatte foreldre, eller overlevende ungdom fra Utøya.
– Vi trenger han gutten som tør å være modig i guttegjengen og sier ifra om at her går grensa. Og vi trenger hun som sier ifra når noen tråkker over den.
– 22. juli var nok en påminner om at ord og handling henger sammen. Hat kan og vil føre til vold, og vold vil føre til at familier ikke får feire sin sønns 30-årsdag, og i stedet må markere den ved en grav.
Han minnet om at 77 som gikk bort i angrepet, ikke døde, men ble drept.
Skjervø peker på at tankegodset som lå bak terrorangrepet, fortsatt lever i dag. Og selv om terroristen Anders Behring Breivik er fengslet, har ideene hans fått bevege seg mellom landegrensene.
Skjervø mener folk må stille seg spørsmålene:
AUF-lederen, som selv overlevde terrorangrepet på Utøya, mener det trengs et sterkt fellesskap for å bekjempe hat og høyreekstremisme.
(©NTB)