Menu
Direktør Trude Vollheim i Arbeidstilsynet ber om at ungdommer i sommerjobb setter seg inn i reglene for arbeidslivet. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Arbeidstilsynet kommer med råd til sommervikarer

Arbeidstilsynet går ut med råd til ungdommer som skal ha sommerjobb. Blant annet minner de om at alle skal ha arbeidskontrakt og få skikkelig opplæring.

Av NTB | 01.06.2023 13:58:49

Arbeidsliv: Sommeren står for dør. For mange ungdommer er det et første møte med arbeidslivet og regler man ikke kjenner fra før av.

– Det er derfor viktig at ungdom setter seg inn i reglene både i arbeidslivet generelt og i den virksomheten de har fått jobb hos, sier direktør Trude Vollheim i Arbeidstilsynet.

Vollheim kommer nå med fem råd til hva ferske arbeidstakere bør huske på:

* Alle skal ha en arbeidskontrakt.

* Alle skal få vite når og hvor mye de skal jobbe

* Alle skal ha skikkelig opplæring i arbeidet som skal utføres.

* Alle skal vite hvem det er som er verneombud i virksomheten.

* Alle skal ha minst én pause dersom arbeidstiden overstiger fem og en halv time

– I arbeidskontrakten skal det blant annet stå noe om arbeidstid, avtalt lønn, størrelsen på overtidstillegg, oppsigelsestid og hvor lange pauser du skal ha, opplyser Vollheim videre.

Hun sier også at unge arbeidstakere bør ta ansvar for sin egen arbeidssituasjon og si fra til sjefen dersom noe er galt.

– Er du usikker på rettighetene dine, eller opplever noe som ikke er greit på arbeidsplassen, kan du også ta kontakt med tillitsvalgt eller verneombud, sier Vollheim.

(©NTB)

Flere nyheter: