Menu
I midten av september presenterte EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen sitt forslag til ny kommisjon. Nå står grilling i EU-parlamentet for tur for de 26 foreslåtte kandidatene. Foto: AP / NTB

EUs nye kommissærer skal grilles i november

EU-parlamentet har satt av den første hele uka i november til høringene av EUs 26 kommissærkandidater.

Av NTB | 05.10.2024 09:31:30

Politikk: Fra 4. til 12. november vil det gå slag i slag på to møterom i parlamentsbygningen i Brussel.

Her vil de ulike komiteene i parlamentet drive nitid utspørring av hver enkelt kandidat. Det er satt av tre timer til hver kommissær.

Det er komiteene som skal avgjøre om kandidatene både er passende som kommissær, og om han eller hun har de kvalifikasjonene som trengs for å håndtere den porteføljen de er blitt tildelt av EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen.

Om et flertall i komiteen mener at så ikke er tilfelle, blir det tommel ned.

– Jo mer skummelt parlamentet er, jo bedre. Da får vi mer makt i forholdet til kommisjonen, sier en av lederne i partigruppa The Left, franske Younous Omarjee, til nyhetsbyrået AFP.

Derfor raser nå spekulasjonene om hvilke kommissærer som kan få tommel ned fra parlamentet.

Varhelyi er regnet som Viktor Orbans lojale mann i Brussel de siste fem årene.

Også Italias Raffaele Fitto, som tilhører statsminister Gioriga Melonis ytre høyre-parti Italias brødre, kan få det tøft under grillingen.

Partigruppa De grønne varsler at de vil gå imot Fitto, som har stått tiltalt – men blitt frikjent – i flere korrupsjonsskandaler i Italia. Som kommissær for EUs utjevningspolitikk vil han rå over en stor sekk EU-midler.

– Ikke særlig heldig, kommenterte De grønnes talsperson syrlig på en pressekonferanse i parlamentet fredag.

Planen er nå at kommisjonen skal tiltre 1. desember.

Men nettopp faren for utsettelser kan føre til at komiteene blir mindre ivrige på å avvise noen av kandidatene.

Dessuten er parlamentet mer splittet enn på mange år. En avvisning av en kandidat som tilhører et parti på høyresiden, kan føre til at høyrepartiene i parlamentet går sammen om gjøre gjengjeld og avvise en kandidat fra et parti på venstresiden.

– Vi holder et øye med hverandre. Logikken er at «hvis du rører mine, så rører jeg en av dine», sier en kilde i parlamentet til AFP.

Kommissærgodkjenningen er eneste gang EU-parlamentet virkelig har mulighet til å flekse musklene vis-à-vis den mektigere EU-kommisjonen ved å kunne avvise foreslåtte kommissærer. Den makten vil de gjerne bruke, ifølge analytikere og presse i Brussel.

For fem år siden ble både Frankrikes, Ungarns og Romanias kandidater avvist. I år spekuleres det særlig på at Ungarns foreslåtte kandidat Oliver Varhelyi, som står på gjenvalg, kan få tommel ned.

Det vil i tilfelle bety at det landet vedkommende kommer fra, må utnevne en ny kommissær. Det kan ta tid og kan føre til at oppstarten for den nye EU-kommisjonen blir ytterligere utsatt.

(©NTB)

Flere nyheter: