Menu
Kenyas president William Ruto besøker de kenyanske styrkene i Haiti 21. september i år. Foto: Odelyn Joseph / AP / NTB

FN: Over 70 drept i gjengangrep i Haiti

Minst 70 er drept i et gjengangrep i en småby i Haiti, sier en talsperson for FNs høykommissær for menneskerettigheter (OHCHR).

Av NTB | 04.10.2024 18:41:19

Politikk: Det er kvinner og barn blant de drepte, ifølge Thameen al-Kheetan i OHCHR.

Tidligere har en menneskerettsgruppe i regionen Artibonite uttalt til den haitiske kanalen Radio Kiskeya at over 20 ble drept og rundt 50 såret i angrepet. FNs tall er dermed en kraftig oppjustering av dødstallet.

– Denne avskyelige forbrytelsen mot forsvarsløse menn, kvinner og barn er ikke bare et angrep på voldens ofre, men et angrep på Haiti som nasjon, sa statsminister Garry Conille på X.

Statsministeren la til at sikkerhetsstyrker støttet av det kan kalte internasjonale partnere har rykket inn i området.

Han hevdet i et lydopptak i sosiale medier at innbyggerne sto passivt og så på at medlemmer av gjengen ble drept av politiet eller andre væpnede grupper.

Mesteparten av gjengvolden i Haiti skjer i hovedstaden Port-au-Prince, men har de siste årene også spredt seg til Artibonite-regionen, der mye av landets mat blir produsert.

Utplasseringen av kenyanske politifolk til en sikkerhetsstyrke i voldsherjede Haiti skal være fullført i januar, sa Kenyas president William Ruto i FNs hovedforsamling torsdag i forrige uke.

Hittil i år er flere enn 3600 mennesker drept i blodige gjengkonflikter som herjer det fattige landet.

Gjengen Gran Grif gikk ifølge Bertide Harace fra en lokal menneskerettsgruppe til angrep mens de passerte gjennom småbyen Pont-Sondé og satte fyr på boliger og biler. Lederen for gjengen, Luckson Elan, la torsdag skylden på myndighetene og ofrene.

Flere hundre soldater fra Kenya har de siste ukene kommet til Haiti for å bidra til gjenopprettelse av ro og orden. FNs sikkerhetsråd forlenget nylig mandatet for sikkerhetsstyrken i Haiti med ett år. De utplasserte enhetene har ikke formelt status som en fredsbevarende FN-styrke.

(©NTB)

Flere nyheter: