Menu
Fifa-president Gianni Infantino på talerstolen på forbundets kongress i mai i år. Foto: Sakchai Lalit / AP / NTB

Fifa peker ut VM-arrangører i desember – kritiker reagerer på prosessen

Fotball-VM for menn i 2030 og 2034 blir formelt stemt over på en digital Fifa-kongress 11. desember.

Av NTB | 04.10.2024 11:21:31

Sport: Tildelingen er ventet å bli banket gjennom uten noen form for spenning. Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har bestemt at det skal være en samlet avstemning for de to VM-sluttspillene.

Fifa-styret har innstilt Spania, Portugal og Marokko som arrangører av 2030-mesterskapet, men åpningskampene legges til Argentina, Uruguay og Paraguay.

Saudi-Arabia er eneste søker om å få 2034-VM.

Søknadene må bestå en pågående evaluering før de blir sendt til en ekstraordinær Fifa-kongress. New York Times-journalisten Tariq Panja reagerer på at avgjørelsen skal tas digitalt og som en samlet pakke.

– Det sparer reiseutgifter, men man unngår også medienes søkelys i det som er den mest betydningsfulle avgjørelsen i Fifas nyere historie, skriver han i en tråd på X.

Panja er kjent for å dekke Fifa tett og være kritisk til måten forbundet drives på under Gianni Infantino.

– Det har aldri vært en mulighet til å spørre Fifa-presidenten i detalj om hvorfor han ga sportens største arrangement til Saudi-Arabia, legger Panja til.

Han merker seg hvordan en VM-tildeling til Saudi-Arabia «knapt har vakt oppstandelse i idrettsverdenen» sammenlignet med bråket som fulgte da Qatar ble arrangør for 2022-mesterskapet.

– Det viser hvordan fotballen nå med letthet aksepterer slike avgjørelser, skriver Panja.

Saudi-Arabia har i en årrekke blitt kritisert for brudd på menneskerettighetene og vært anklaget for å drive med sportsvasking.

(©NTB)

Flere nyheter: