Menu
Mark Rutte (t.h.) valgte Ukraina og Volodymyr Zelenskyj (t.v.) som sitt første besøk som ny generalsekretær i Nato. Foto: Evgeniy Maloletka / AP / NTB

Rutte i Kyiv: Hovedmålet er å sikre Ukraina-seier

På sin første tur som Natos generalsekretær, tok Mark Rutte turen til Kyiv. Her forsikret han Ukrainas president om at Ukrainas seier er førsteprioritet.

Av NTB | 03.10.2024 21:31:41

Politikk: Rutte og Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj hadde pressetreff i den ukrainske hovedstaden. Den nye generalsekretæren lovte fortsatt støtte til Ukraina.

– Putin må innse at vi ikke gir opp, og ønsker at Ukraina skal seire til slutt. Vi skal trappe opp vår støtte til Ukraina og drive landet tettere på Nato, sa Rutte da han tok fatt på sin nye jobb.

I Kyiv sa han at han valgte den ukrainske hovedstaden som sin første reise for å gjøre det klinkende klart at Nato står med Ukraina.

Den ukrainske presidenten har gjentatte ganger erkjent at Ukraina hadde vært sjanseløse uten hjelp fra vestlige allierte, men gikk nok en gang ut mot forsinkede leveringer og restriksjoner som begrenser Ukraina fra å angripe Russland med donerte våpen.

– Vi trenger både mer og bedre våpen, inkludert langtrekkende våpen, som jeg mener våre allierte drøyer med å levere, sa han.

Zelenskyj tok samtidig orde for at Ukrainas samarbeidspartnere, som inkluderer mange Nato-land, bør hjelpe Ukraina med å skyte ned droner og raketter.

Rutte var Nederlands statsminister i 2014, da Malaysia Airlines-flyet MH17 ble skutt ned over Ukraina av en russisk rakett. Nedskytingen førte til at 298 mennesker ble drept, flertallet av dem nederlendere.

Han har uttalt at det forandret hans verdenssyn og gjorde at han ble sterkt proukrainsk.

– Et av mine hovedmål er å jobbe med dere for å sikre at Ukraina vinner, sa han side om side med Zelenskyj.

Ruttes forgjenger, Jens Stoltenberg, var flere ganger i Kyiv etter at Russlands fullskalainvasjon begynte i februar 2022.

Flere nyheter: