LIVESENTER
Menu
Motorseileren Kobben, som var savnet mellom Vannøya og Svalbard, ble fredag kveld funnet av et redningshelikopter 40 nautiske mil vest for Andøya. Foto: HRS Nord-Norge / Handout / NTB

Seilbåten Kobben fremdeles under slep mot land

Seilbåten Kobben er ikke ventet å nå land før i morgentimene lørdag. Båten slepes av redningsskøyta etter å ha blitt oppdaget fredag kveld. Mannen i 70-årene som er alene om bord, skal være i grei form.

Av NTB | 28.09.2024 04:51:10

Kriminalitet og rettsvesen: Motorseileren ble fredag kveld funnet av et redningshelikopter 40 nautiske mil vest for Andøya. Da hadde skipperen og skuta vært savnet i to uker.

Hovedredningssentralen Nord-Norge (HRS) opplyser til NTB i firetiden natt til lørdag at slepet av seilbåten fremdeles pågår, og at redningsskøyta og seilbåten ventes å ankomme Myre i Vesterålen mellom klokka seks og sju lørdag morgen.

Redningsskøyta Dagfinn Paust kom fram til den savnede seilbåten utenfor Andøya litt før midnatt, og fikk da satt slep om bord.

– Det er satt slep, og de er på vei til land. Mannskapet har ikke fått snakket med skipperen om bord ennå, men han skal være oppegående, men sliten, sier redningsleder Erlend Sæterbø Hassel til NTB.

Skipperen i seilbåten oppholder seg i sin egen båt under slepet, og HRS har derfor ikke fått noen flere opplysninger om hendelsen. Først når slepet er kommet til land kan man få klarhet i hva som har skjedd de to ukene siden båten satte kursen mot Svalbard.

– Han fortalte at han hadde motorproblemer og har drevet en stund. Redningshelikopteret var i kontakt med mannen klokken 21.17 i kveld, og han hadde det etter forholdene bra, opplyste vakthavende redningsleder Ørjan Delbekk ved HRS til NTB fredag kveld.

Helikopteret rykket ut for å lete etter båten etter at mannen om bord kontaktet et familiemedlem som deretter varslet Hovedredningssentralen. Han var da kommet innen god nok rekkevidde til å kunne bruke mobilen.

Mannen er bosatt i Longyearbyen og Tromsø, og han skal ha gjennomført denne seilasen over 40 ganger tidligere, ifølge Nordlys.

Skipperen skal kun ha hatt en VHF-radio og en eldre mobiltelefon om bord som kommunikasjonsutstyr. En VHF-radio har begrenset rekkevidde på åpent hav og er avhengig av andre skip i nærheten for at radiosignalene skal fanges opp.

Skipperen, en mann i 70-årene fra Troms, ble meldt savnet lørdag 21. september. Uken før hadde han lagt ut på seilas fra Vannøya i Troms til Longyearbyen på Svalbard. Båten ble sist observert 13. september, og to dager etter at han ble meldt savnet, ble redningsaksjonen avsluttet.

Den siste uken har flere redningshelikoptre, Forsvarets P-8A Poseidon-fly og en rekke skip søkt etter seilbåten. Båten hadde verken nødpeilesender eller annet digitalt sporingsutstyr om bord.

Flere nyheter: