Menu
Folk veiver med kinesiske flagg mens militæret ruller ut ballistiske raketter på en militærparade i Beijing. Bildet er fra 2019. Kina gjennomførte onsdag en sjelden test av en interkontinental ballistisk rakett, opplyser landets forsvarsdepartement. Foto: Mark Schiefelbein / AP / NTB

Kina sier de har gjort testoppskyting av ballistisk rakett

Kina gjennomførte onsdag en testoppskyting av en interkontinental ballistisk rakett, opplyser landets forsvarsdepartement.

Av NTB | 25.09.2024 06:31:22

Politikk: Militæret skjøt opp raketten som var utrustet med en krigshode-etterligning «mot åpne hav i Stillehavet klokka 8.44 25. september, og raketten landet i de ventede havområdene», heter det i uttalelsen.

Vanligvis gjennomfører Kina slike tester i sitt eget luftrom, forklarer en analytiker til AFP.

– Dette er ekstremt uvanlig og trolig den første gangen på flere tiår at vi har sett en test som dette, sier stipendiat Ankit Panda ved tankesmia Carnegie Endowment for International Peace til AFP.

– Den er i tråd med folkeretten og internasjonal praksis og er ikke rettet mot noe land eller mål, heter det fra departementet. I en melding fra det statlige nyhetsbyrået Xinhua heter det at relevante land ble informert på forhånd.

I mai 2023 hadde landet mer enn 500 operative atomstridshoder, et tall som ventes å ha økt til mer enn 1000 innen 2030, ifølge departementet.

USA og Kina holdt i november sjeldne samtaler om restriksjoner på atomvåpen, som del av et forsøk på å bedre stemningen før et møte mellom de to landenes presidenter.

Kina sa imidlertid i juli at de har satt forhandlingene om ikke-spredning med USA på vent som svar på amerikanernes våpensalg til Taiwan.

Kina havner stadig i klinsj med USA og amerikanernes regionale partnere om Sør-Kinahavet og Taiwan.

Kinas forsvarsdepartement omtaler imidlertid testen som en «rutineordning i vår årlige treningsplan».

USAs forsvarsdepartement opplyste i oktober i fjor at Kina utvikler atomarsenalet sitt fortere enn USA hadde ventet.

(©NTB)

Flere nyheter: