Menu
Et udatert bilde av Ibrahim Aqil (til venstre), Hizbollah-toppen som ble drept i et angrep i Beirut fredag. Foto: Hizbollah via AP / NTB

Hizbollah bekrefter drap på 15 krigere – ny toppkommandant drept

Hizbollah bekrefter at 15 av deres krigere, inkludert lederne Ahmed Wahbi og Ibrahim Aqil, ble drept i et israelsk angrep mot Beirut. Både Wahbi og Aqil var knyttet til eliteavdelingen Radwan-styrken.

Av NTB | 21.09.2024 09:41:13

Krig og konflikter: Wahbi, som er den siste av gruppens kommandanter som er bekreftet drept, ledet ifølge Hizbollah Radwan-styrkens innsats i Gaza-krigen fra og med 7. oktober til tidlig i år.

I uttalelsen om Wahbis drap, melder gruppen samtidig om at ytterligere 14 av deres krigere ble drept i fredagens angrep, ifølge AFP.

Det inkluderer Ibrahim Aqil, lederen for Radwan-styrken, som ble bekreftet drept i samme angrep tidligere lørdag.

Hizbollahs bekreftelser kommer etter at Israel meldte at Aqil og rundt ti av militsgruppens kommandanter ble drept i angrepet. Også libanesiske sikkerhetskilder opplyste at 61-årige Aqil var drept.

Aqil var angivelig nestkommanderende til Fuad Shukr, som ble drept i et tilsvarende angrep i juli.

I en uttalelse beskriver Hizbollah Aqil som «en stor jihadistleder» og at han har «sluttet seg til prosesjonen av sine brødre, de store martyrlederne».

Det israelske militæret (IDF) betegner Ibrahim Aqil som en av hjernene bak en Hizbollah-plan om å angripe det nordlige Israel, melder nyhetsbyrået DPA.

IDF-talsperson Daniel Hagari hevder at Hizbollah planla et angrep like ødeleggende som det Hamas sto bak i fjor.

Ifølge talspersonen planla Hizbollah å ta kontroll over lokalsamfunn i Galilea-regionen nord i landet og drepe og kidnappe sivile israelere, «som det Hamas gjorde 7. oktober».

Det er ikke kjent hva som ligger til grunn for IDFs påstander.

Helseminister Firass Abiad sier at ytterligere 68 personer skadet.

En tykk røyksky var synlig over Libanons hovedstad fredag, og innbyggere i de sørlige forstedene sa de hadde hørt et kraftig smell.

– Vi vil fortsette å forfølge våre fiender for å forsvare våre borgere, selv i Dahieh i Beirut, sier Israels forsvarsminister Yoav Gallant.

Han beskriver angrepet, som han sier at målrettet mot Aqil, som en del av «en ny fase av krigen».

Det israelske angrepet kom etter at Hizbollah tidligere fredag fyrte av minst 140 raketter mot mål nord i Israel.

Aqil sto på USAs ettersøkt-liste, og landets utenriksdepartement hadde utlovet en dusør på opptil 7 millioner dollar – tilsvarende over 70 millioner norske kroner – for informasjon som ledet til at han ble tatt.

Samtidig opplyser Libanons helsedepartement at det samlede antallet drepte i angrepet mot Beirut fredag har steget. Så langt er 31 personer drept, hvorav tre av dem var barn. I tillegg er sju kvinner blant de drepte.

I sosiale medier ble det spredd videoklipp som viser røyken som steg opp etter angrepet. Den libanesiske fjernsynsstasjonen Al-Mayadeen meldte at en drone avfyrte flere raketter mot den tett befolkede bydelen Dahieh.

Flere nyheter: