Menu
Nino Salukvadze fra Georgia feirer OL-bronse i Beijing. I år blir hun historisk som første kvinne som deltar i ti olympiske leker. Foto: Martti Kainulainen / Lehtikuva / Scanpix / NTB

Vant OL-gull for Sovjetunionen – blir historisk under Paris-OL

Som 19-åring vant Nino Salukvadze OL-gull for Sovjetunionen. 36 år senere blir skytteren historisk. Hun er den første kvinnen som deltar i ti olympiske leker.

Av NTB | 18.07.2024 12:03:43

Sport: – Etter Tokyo hadde jeg bestemt meg for å gi opp, men faren min, som var 93 år, sa «Det er kun tre år igjen til Paris, kanskje du skal prøve å vinne kvoteplassen».

Nå 55 år gamle Salukvadze tolket dette som farens siste ønske. Kvinnen som nå representerer Georgia forlenget karrieren, og i juni sikret hun kvoteplassen til OL i Paris, til ære for sin avdøde far.

Dermed blir hun den første kvinnen som deltar i ti OL. Etter å ha deltatt i Seoul, Atlanta, Sydney, Aten, Beijing, London, Rio og Tokyo, gjenstår kun Paris før hun er historisk. Hun tangerer med det sprangrytteren Ian Millar som er den eneste med ti deltakelser, på herresiden.

– Etter mitt første OL kunne jeg ikke engang forestille meg at jeg skulle konkurrere i ti OL, sier Salukvadze.

– Ti OL, det er hele livet mitt, reflekterer hun i sin siste fase i oppladningen til OL.

Oppladningen til OL skjer i Aserbajdsjans hovedstad Baku. Salukvadze skal delta i gulløvelsen fra hennes første OL i 1988.

På samme dag som åpningsseremonien, den 8. august, brøt det ut krig i hjemlandet. Republikken Sør-Ossetia krevde selvstendighet fra Georgia, med støtte fra Russland. Georgia svarte med å sende militære styrker inn i republikken.

– De olympiske lekene ble opprettet for å etablere fred mellom stridende bystater. Slaver og deres mestere bodde sammen i en måned, under de samme forholdene. Derfor var det et sjokk for meg da det under åpningsdagen av OL brøt ut krig i mitt eget hjemland. Det kunne jeg aldri forestilt meg, forteller Salukvadze.

Til tross for krigen i hjemlandet ga hun sin russiske konkurrent, Natalia Paderina, en klem på OL-pallen. Salukvadze fullførte den olympiske medaljesamlingen med en bronsemedalje i luftpistol. Paderina tok sølvet.

Den olympiske medaljegrossisten røper at det ikke bare var farens siste ønske som gjorde at hun valgte å forlenge karrieren. Hun ble også presset av sønnen.

– Han truet meg og sa: «Hvis du legger opp, gjør jeg det samme».

– Det er litt trist at vi ikke skal være i OL-landsbyen i Paris. Disse olympiske lekene arrangeres mer som et vanlig mesterskap, mener skytteren.

Hun skulle ønske at hun kunne bo sammen med de andre OL-utøverne.

– Essensen av OL er at alle skal leve sammen gjennom den ene måneden.

Skytteren fra Georgia debuterte med bravur i sitt første OL i Seoul i Sør-Korea. Der vant hun gull i øvelsen 25 meter sportspistol og tok sølv i luftpistol. Da representerte hun Sovjetunionen, som tenåring.

Gull og sølv i sitt første OL til tross, georgieren husker aller best OL i Beijing i 2008.

I den historiske rekken av OL-deltakelser trekker hun også fram Rio-lekene. Der ble Salukvadze også historisk. Sammen med sønnen Tsotne Machavariani ble de den første mor-sønn-duoen som deltok i samme OL.

Salukvadze lot seg presse av sønnen, og hun stiller under de olympiske lekene i Paris. Men for skytterne blir det ikke lange oppholdet i den franske hovedstaden. Etter åpningsseremonien drar skytterne 270 kilometer nordover til Chateauroux, hvor skyteøvelsene avholdes.

(©NTB)

Flere nyheter: