Støre om F-16-fly til Ukraina: – Avgjørende
I løpet av året vil Ukraina få de første av de lovede F-16 jagerflyene. Det kan bli avgjørende for krigen, mener statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).
Politikk: – Dette med å kunne kontrollere lufta er helt avgjørende i Ukrainas forsvarskamp, sier Støre til NTB.
Han minner om de russiske missilangrepene mot fire ukrainske byer tidligere denne uka.
– Helt siden krigens utbrudd har Ukraina blitt rammet av russiske luftangrep. De har ført til store lidelser for den ukrainske befolkningen og store materielle ødeleggelser, sier Støre.
Det har lenge vært kjent at Norge vil gi Ukraina F-16-fly fra den gjenværende flåten etter at 32 fly ble solgt til Romania. Men hvor mange og når har vært et åpent spørsmål.
– Det å utvikle og bygge opp et kampluftvåpen er en omfattende sak, og det handler om mye mer enn å kunne fly et F-16-fly. Det handler om operasjonsplanlegging, hvordan man opererer et F-16-fly i samspill med forsvaret for å få til manøvrer og effekter som man ønsker, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) til norske journalister i Washington.
Norge har samarbeidet med Danmark, Nederland og USA om donasjonen. Nederland har lovet 24 F-16-fly, mens Danmark har lovet 19.
Norge har siden i fjor høst bidratt med trening av ukrainske jagerflypiloter i Danmark, og Norge vil støtte opplæringen også framover.
– Dette er selvforsvar. Så det betyr at vi har to grunnleggende forventninger til Ukraina, at de følger folkeretten. Og de skal gjøre det de kan for å skille mellom sivile og militære mål, sier Støre.
– Men de har rett til å forsvare seg, og når de blir angrepet fra inne i Russland, så har de også rett til å forsvare seg mot det, på en måte som hindrer at de blir angrepet. Ukraina må kunne forsvare seg effektivt, og vi kan ikke teoretisk på papiret formulere oss slik at det blir umulig, slår Støre fast.
Ifølge Støre har Norge bidratt med betydelig finansiell støtte til flere av våpensystemene.
– Norge har bidratt med noe reservemateriell vi har, men ikke minst med betydelige finansielle midler. Vi er med på å finansiere nær halvparten av et tysk batteri som nå skal til Ukraina, sier han til NTB.
Ifølge utenriksminister Espen Barth Eide (Ap), som også er i Washington, har både Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj og utenriksminister Dmytro Kuleba uttrykt stor takknemlighet for norsk støtte til luftvern.
– Vi har gitt mye fra det vi har av våre lagre, og vi skal passe på vår egen beredskap. Så jeg tror nok at fremover vil Norges bidrag være av mer økonomisk art enn direkte utstyr fra egen beholdning, sier han og viser til at bevilgningen til Ukraina ble økt med 7 milliarder kroner i revidert nasjonalbudsjett.
– Og store deler av de pengene er nå fordelt til disse luftvernpakkene som settes sammen fra Tyskland, fra Nederland, fra andre land. Norge bidrar betydelig finansielt, noe som må til for at våpnene skal komme helt fram.
– Blant annet ble et barnesykehus rammet midt i en by. Det forteller en grotesk historie og er fryktelig nedslående, sier Støre.
Onsdag ble det kjent at seks fly er satt i stand og klare til å sendes. Forsendelsen av flyene vil skje i løpet av året.
Mens blant andre Tyskland har vært restriktive når det gjelder Ukrainas mulighet til å bruke vestlige våpen mot mål inne i Russland, legger Norge ingen slike restriksjoner på bruken av F-16-flyene.
Den siste tiden har Ukraina fått løfter om mer luftforsvar, blant annet fra USA, Tyskland, Romania, Nederland og Italia.
Heretter vil Norge bidra med penger heller enn våpen til Ukraina, opplyser Støre.