Menu
Heller ikke i år vil Nato formelt invitere Ukraina til å bli Nato-medlem. Men Ukraina loves en «irreversibel vei» til medlemskap. Her fra et møte mellom Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj og USAs president Joe Biden i Vilnius i fjor. Foto: AP / NTB

Nato-erklæring: Ukrainas vei mot medlemskap er «irreversibel»

Nato støtter Ukraina på landets «irreversible» vei mot Nato-medlemskap, heter det i slutterklæringen fra Nato-toppmøtet i Washington.

Av NTB | 10.07.2024 17:43:33

Politikk: – Ukrainas fremtid er i Nato, står det i uttalelsen Nato-landenes ledere vedtok onsdag.

– Vi vil fortsette å støtte Ukraina på deres irreversible vei til full euroatlantisk integrasjon, inkludert Nato-medlemskap, heter det videre.

Nato-landene har i ukevis kjempet om ordlyden, særlig om ordet «irreversibel» skulle med. Ordet regnes som et viktig signal.

Tunge medlemsland som USA og Tyskland har på sin side strittet imot, av frykt for at dette vil provosere Russland ytterligere.

– Men det var dette vi greide å bli enige om, sa han ifølge Reuters før den endelige versjonen ble offentliggjort.

Samtidig var det viktig for en rekke andre land, deriblant Norge, at erklæringen skulle være enda tydeligere enn fjorårets erklæring fra toppmøtet i Vilnius.

– «Irreversibel» må med, slo Norges utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) fast overfor NTB tirsdag.

Også Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har kjempet for å få håndfaste garantier.

Samtidig tas det flere forbehold i erklæringen:

– Vi forsikrer igjen at vi vil være i en posisjon til å sende en invitasjon til Ukraina når de allierte er enige og forutsetningene er innfridd, heter det i erklæringen.

Ukraina må blant annet oppfylle en rekke kriterier og gjennomføre en rekke reformer, få sitt forsvar til å marsjere i takt med Natos og ikke minst få bukt med landets omfattende korrupsjon før Nato-landene vil gi tommel opp.

Vedtaket om å sende en invitasjon må være enstemmig.

Nato vedtok allerede i 2008 å åpne døra for Ukraina, noe USAs daværende republikanske president George W. Bush presset gjennom.

– Kina har blitt en avgjørende muliggjører for Russlands krig mot Ukraina gjennom sitt såkalt grenseløse partnerskap og omfattende støtte til Russlands forsvarsindustri, står det i slutterklæringen.

Hvordan Nato skal formulere seg om Ukraina i slutterklæringen har vært blant de store sakene på Nato-toppmøtet i Washington.

Litauens president Gitanas Nauseda mener på sin side at erklæringen kan kritiseres for ikke å gå langt nok eller sende et sterkt nok signal.

Erklæringen inneholder imidlertid ikke noe løfte om en formell invitasjon til Ukraina om medlemskap, ei heller en tydelig tidslinje for når denne kan komme.

Uansett blir det ingen invitasjon før krigen med Russland er over.

I slutterklæringen uttrykker Nato-lederne også «dyp bekymring» over Kinas stadig dypere forbindelser med Russland og anklager kinesiske myndigheter for å spille en nøkkelrolle i å hjelpe Russlands krigføring i Ukraina.

(©NTB)