Menu
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj mener veien nå er åpen for et nytt toppmøte om fred i framtida, men det er fortsatt uklart når og hvor og om Russland vil være til stede. Foto: Michael Buholzer/Keystone via AP / NTB

Verdensledere støtter Ukraina – og sikter på fremtidige fredsforhandlinger med Russland

Topplederne i Sveits gir full støtte til Ukrainas uavhengighet og erkjenner at samtaler med Russland er nødvendig for å få en slutt på krigen. Men sentrale spørsmål står ubesvart.

Av NTB | 16.06.2024 18:43:06

Krig og konflikter: Ledere og toppolitikere fra over 90 land har tilbrakt helgen på et luksushotell oppe i de sveitsiske fjellene, med ett formål: Å komme ett steg nærmere en løsning på Europas største krise siden andre verdenskrig.

Ukrainas president, som var til stede hele helgen, omtaler møtet som en diplomatisk suksess.

Møtet fant sted uten russisk tilstedeværelse. Russland er rett og slett ikke klare for en rettferdig fred, slo Zelenskyj fast da han møtte pressen etter at møtet var avsluttet.

– Russland kan starte forhandlinger med oss i morgen uten å vente på noe som helst – dersom de forlater territoriene som rettslig er våre, sa han.

– Vi mener at involvering av alle parter og dialog mellom dem er nødvendig for å oppnå fred, står det i erklæringen.

Videre understrekes det at «den territorielle integriteten til alle stater, inkludert Ukraina», må respekteres.

Landene som ikke undertegnet slutterklæringen, var India, Sør-Afrika, Saudi-Arabia, Indonesia, Thailand, Mexico og De forente arabiske emirater, ifølge sveitsiske myndigheter.

Brasil, som har vært til stede på toppmøtet som observatør, skal heller ikke ha undertegnet erklæringen. Men de rundt 80 andre sluttet seg til, ifølge nyhetsbyrået AP.

– Ja, jeg vil si det. Stemningen på dette møtet innfridde over all forventning, sier Støre til NTB på vei hjem fra Sveits.

Zelenskyj har allerede tatt til orde for et oppfølgingsmøte for å fortsette prosessen som er satt i gang.

– Det er ikke satt noen dato og ikke noe sted, men det har vært snakk om et av landene i Gulfen, sier Støre.

– Dette er land som har vært opptatt av å holde dialogen gående med Russland. De var til stede, deltok og gjorde en viktig jobb, sier Støre om dem som ikke signerte slutterklæringen.

Statsministeren sier til NTB det ble slått fast viktige prinsipper for fred og veien dit, samt at det var grundige diskusjoner mellom nær halvparten av verdens land rundt spørsmål om atomsikkerhet, matvaresikkerhet og om hvordan man kan få bortførte barn og sivile hjem.

– Slike møter gir også anledning til uformelle møter mellom land, legger Støre til.

– Ukrainske styrker må trekkes fullstendig tilbake fra Donetsk, Luhansk, Kherson og Zaporizjzja, sa Putin i en TV-sendt tale til russiske diplomater i Moskva fredag.

– Straks Kyiv sier de er klare til å gjøre dette, setter i gang med tilbaketrekkingen og offisielt trekker tilbake sine planer om å tilslutte seg Nato, da vil vi umiddelbart – i samme sekund – senke våpnene og starte samtalene, sa Putin.

Forslaget ble straks avvist av ukrainske myndigheter som «en fornærmelse mot sunn fornuft».

Søndag ble toppmøtet avsluttet med en rutinemessig slutterklæring, altså en felles enighet om utfallet av møtet. Men det var flere store land utenfor Vesten som nektet å undertegne den. Slutterklæringen understreker behovet for dialog og Ukrainas «territorielle integritet».

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) synes det var et vellykket møte.

Saudi-Arabia regnes som en av toppkandidatene til å være vertskap for en eventuell oppfølgingskonferanse til helgas toppmøte i Sveits. De undertegnet heller ikke slutterklæringen, men oljestaten har hatt tett kontakt med både president Vladimir Putin og president Volodymyr Zelenskyj.

Like i forkant av helgens toppmøte sa Putin at Russland vil gå med på fredssamtaler dersom Ukraina oppgir sine Nato-ambisjoner og trekker styrkene tilbake fra fire ukrainske regioner som Moskva gjør krav på.

(©NTB)