Litauens statsminister tapte presidentvalget
Litauens statsminister Ingrida Simonyte erkjenner nederlaget etter at foreløpige resultater gir sittende president Gitanas Nauseda et stort forsprang i valget.
Politikk: 60 år gamle Nauseda ble utfordret av statsminister Ingrida Simonyte (49) i andre og avgjørende runde av presidentvalget. Da resultatene fra 30 prosent av stemmene var kommet inn, hadde Nauseda 82 prosents oppslutning.
Mens tellingen fortsatt pågikk, erkjente statsministeren at hun har tapt presidentvalget.
Den partiuavhengige tidligere bankmannen Nauseda fikk 44 prosent i første valgomgang. Det var ikke nok til å sikre seg en ny periode uten en ekstra runde, men langt over Simonytes 20 prosent. Simonyte fra sentrum-høyre-partiet Hjemlandsunionen var eneste kvinne blant de åtte kandidatene som stilte til presidentvalgets første runde.
Da litauerne søndag skulle velge president for de neste fem årene, hang Russland som en skygge over landet og valget.
Sikkerhetsspørsmål har dominert valgkampen.
Litauen har i likhet med de fleste europeiske land vært en klar og tydelig alliert av Ukraina siden Russland fullskalainvasjon i februar 2022. Landet, som er medlem av både EU og Nato, er langt fra alene om å frykte at de kan bli de neste på listen over russiske ofre.
Tidligere denne uken dukket det likevel opp et utkast på en offisiell nettside som antydet at russerne vurderte å endre eller justere sjøgrensen i Østersjøen – mot blant annet Litauen.
Det lille baltiske landet, med 2,8 millioner innbyggere grenser mot den russiske eksklaven Kaliningrad i sørvest og mot Russlands nærmeste allierte, Belarus i øst. Litauen ble okkupert av Sovjetunionen under andre verdenskrig og var en del av den kommunistiske staten fram til de løsrev seg i 1990, året før Sovjetunionen kollapset.
Litauens president fungerer som det litauiske forsvarets øverstkommanderende. Presidenten skal også føre tilsyn med utenriks- og sikkerhetspolitikk.
Simonyte og hennes regjering har slitt på meningsmålingene, og i oktober er det parlamentsvalg i landet.
En måling i februar og mars viste at drøyt halvparten av innbyggerne tror et russisk angrep er mulig – noen mener det til og med er svært sannsynlig. Russland har flere ganger avvist tanken om at de kan komme til å angripe et Nato-land.
(©NTB)