Inflasjonen i eurosonen faller til 2,4 prosent
Det siste året har prisveksten i Eurosonen vært på 2,4 prosent. Det er supre nyheter, ifølge en norsk økonom.
Økonomi og næringsliv: Tallene fra Eurostat inkluderer de 20 landene i EU som bruker euro som valuta. Tallene er et foreløpig estimat, og de endelige tallene kommer i desember.
I oktober var tolvmånedersveksten på 2,9 prosent, som var en nedgang på 4,3 prosent fra måneden før, ifølge Bloomberg.
– Dette er supre nyheter og en fin førjulsoverraskelse til sentralbanken både i Europa og Norge. Det gjør at inflasjonspresset avtar og at rentene kan settes ned raskere, trolig allerede på nyåret i EU, skriver sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i Sparebank 1 SR-Bank i en epost til NTB.
Den økonomiske veksten i EU ventes imidlertid å bli lavere i år enn tidligere antatt, viste EU-kommisjonens høstprognose tidligere i november.
Kjerneinflasjonen, som ikke inkluderer energi, mat, alkohol og tobakk, endte på 3,6 i november-tallene, ned 0,6 prosentpoeng fra måneden før.
– EU ligger faktisk foran oss i løypa, både med inflasjonen og renten. Denne utviklingen er et oppmuntrende frampek på hva vi forhåpentligvis kan vente oss også i Norge snart, skriver han.
Den høyeste inflasjonen hadde Kroatia med 5,5 prosent, etterfulgt av Frankrike med 3,8 prosent. I motsatt ende er Belgia, som har en inflasjon på -0,7 prosent.
Tyskland, som er Europas største økonomi, hadde prisvekst på 2,3 prosent.
For ett år siden hadde de fleste eurolandene inflasjonstall på over 10 prosent. Nå er 2 prosent i sikte, som er inflasjonsmålet til de fleste europeiske sentralbanker.
November-tallene var andre måned på rad med større nedgang enn ventet. Analytikere hadde anslått at inflasjonen skulle dempe seg til 2,9 prosent.
I Norge var inflasjonen på 4 prosent i oktober. Knudsen mener Eurosone-tallene gjør at Norges Bank lettere kan unngå renteheving i desember.