Menu
En undersøkelse fra MBL viser at riksavisene fortsatt er kilden til nyheter for folk flest. Foto: Ali Zare / NTB

Måling: Færre leser aviser, mens flere går til NRK og sosiale medier for nyheter

Færre bruker riks- og lokalaviser daglig i år, mens trenden er at stadig flere bruker NRKs nettavis og sosiale medier for å få med seg nyheter, viser en måling.

Av NTB | 23.11.2023 10:09:41

Fritid: Likevel er det flest som henter sine daglige nyheter fra riksaviser som VG, Aftenposten og Dagbladet, etterfulgt av lokalaviser og NRKs nettavis, viser målingen gjort av Mediebedriftenes Landsforening (MBL).

MBL har kartlagt nordmenns betalingsvilje for nyheter i 2023. Målingen viser blant annet at abonnementsutviklingen er negativ etter mange år med vekst, og at det er en samlet tilbakegang i opplag for norske aviser og magasiner.

61 prosent oppgir å lese riksaviser hver dag, noe som er 4 prosentpoeng færre enn i fjor. Samtidig svarer 44 prosent at de får nyheter fra NRKs nettavis, som er 2 prosentpoeng opp fra i fjor. Lokalavisene faller med 2 prosentpoeng til 55 prosent.

Undersøkelsen er gjennomført i samarbeid med Kantar fra 16. til 22. august i år, og 1255 personer over 18 år deltok.

– Funnene bekrefter nedgangen vi har sett det siste året, og vi opplever at endringene skjer raskt. Nå ser vi at en strammere økonomi får konsekvenser for antallet medieabonnement, sier MBL-direktør Randi S. Øgrey.

Hun advarer om at 2024 kan bli krevende for mange av mediehusene, selv om to av tre fortsatt har tilgang til minst ett avisabonnement.

Om vi ser bort fra tekstbaserte artikler, som fortsatt er det flest velger, er video det foretrukne formatet når personer under 30 år skal oppdatere seg på nyheter fra norske aviser og nettaviser.

Øgrey tror det er viktig at mediene fremover legger til rette for å utvikle nyhetsformidlingen på disse flatene for å nå fremtidige abonnenter.

Blant personer under 30 år har 18 prosent sosiale medier som sin viktigste nyhetskilde, en økning på 3 prosentpoeng fra i fjor. En av tre av de under 30 år foretrekker video, mens 17 prosent foretrekker å få nyheter via podkaster.

Funnene i målingen bekrefter trenden man så under pandemien. I 2020 og 2021 var det stadig flere som brukte NRK som nyhetskilde. Også det siste året har NRK blitt viktigere for norske nyhetskonsumenter.

MBL oppgir ikke noen årsak til utviklingen, men til forskjell fra flere andre nettaviser er det gratis å lese nyheter hos NRK, og nettsiden er uten annonser.

I dag benytter tre av ti seg av andre riksdekkende nettaviser som TV2.no og Nettavisen, mens 1 av 10 daglig får nyheter fra nisjeavisene.

Aldersgruppen 30 til 44 år foretrekker i større grad riksdekkende nettaviser og NRKs nettavis, mens de eldste er overrepresentert blant dem som har NRK TV og radio, samt lokalaviser, som viktigste nyhetskanal.

Kun målgruppen over 60 år opprettholder sitt konsum av nyheter på Facebook, og 39 prosent i denne aldersgruppen bruker daglig nyheter fra nettsamfunnet.

I undersøkelsen som er gjennomført for sjette gang, oppgir en av fire avisabonnenter med strammere økonomi, at de har sagt opp et abonnement det siste året. En av tre abonnenter på strømmetjenester har sagt opp en strømmetjeneste på TV og film. Det er høyere andeler enn i 2022.

Yngre mediebrukere vil ha nyhetene fortalt gjennom lyd og video. Mest populært er Snapchat-stories, reels på Instagram og Facebook og ikke minst Tiktok. Ifølge Kantar Ung bruker 94 prosent av personer mellom 15 og 24 år sosiale medier daglig.

Riksdekkende aviser er folks viktigste nyhetskilde, etterfulgt av NRKs nettavis og TV-kanaler fra NRK. Den langsiktige trenden viser at NRK totalt styrker seg som folks viktigste nyhetskilde.

I 2017 og 2018 var de riksdekkende avisene folks viktigste nyhetskilde, etterfulgt av NRK på tvers av TV, radio og nett. Selv om disse avisene fortsatt er folks viktigste nyhetskilde, har de riksdekkende avisene gått tilbake de siste årene.

Stadig færre yngre får nyhetene sine fra Facebook. I 2017 fikk halvparten av dem under 30 år nyhetene sine derfra, mens i 2023 har tallet sunket til en av fem.

(©NTB)

Flere nyheter: