Menu
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) er ikke enig i at regelverket var utydelig og opplæringen i det for dårlig. Likevel har han funnet det nødvendig å gjøre en rekke endringer og forbedringer for å unngå flere habilitetsbrudd. Foto: Heiko Junge / NTB

Avgåtte statsråder peker på svak opplæring fra Statsministerens kontor

En politisk blindsone, uklare rutiner og svikt i opplæringen, oppga statsrådene som måtte gå etter habilitetsbrudd. – Vi har tatt grep, svarer statsministeren.

Av NTB | 07.11.2023 21:30:04

Politikk: Både Anniken Huitfeldt, Ola Borten Moe og Anette Trettebergstuen innrømmet åpent at de hadde brutt reglene om habilitet da de møtte til høring i Stortinget tirsdag. Men selv om de tidligere statsrådene tok på seg ansvaret for inhabiliteten, og har gått fra jobbene sine, pekte alle mot Statsministerens kontor.

Alle mente reglene for å hindre inhabilitet ikke var gode nok.

– Jeg vil ikke si at opplæringen har vært dårlig. Regjeringen som kollegium har fått en grundig gjennomgang, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) da han møtte pressen etter selv å ha forklart seg til kontroll- og konstitusjonskomiteen.

Likevel har han funnet det nødvendig å «ta grep» for å gjøre opplæringen bedre og regelverket tydeligere etter at statsråder på løpende bånd har måttet gå av etter å ha brutt reglene om aksjeinnehav og habilitet.

– Vi har sett etter det som har skjedd, at det åpenbart er riktig å gjøre forbedringer. Jeg skulle gjerne ha sett alle disse forbedringene fra første dag i 2021, men jeg hadde ikke noe grunnlag da for å si hva som måtte gjøres, sa Støre.

– Det var fokus på metoo – det var fokus på pendlerleiligheter, det var fokus på gaver, sa Huitfeldt.

Den erfarne Ap-politikeren mener hun havnet i en blindsone i regelverket. Hun hevder det var Statsministerens kontor som ikke hadde gitt de ansvarlige i det enkelte departement skikkelig opplæring i hva de skulle spørre om når nye statsråder skulle overta ledelsen.

– Det er Statsministerens kontor som har arbeidsgiveransvaret for meg som statsråd. Når det arbeidsgiveransvaret da blir delegert uten opplæring, så går det som det går, sa Huitfeldt.

– Lover og regler er klare. Det det står på, er rutiner og hjelp: Når skal jeg vurdere habilitet, og hvis jeg er i tvil, hjelp til å vurdere habilitet, sa Brenna da hun forklarte seg for kontroll- og konstitusjonskomiteen tirsdag ettermiddag.

Hun mener det er klokt at mange departementer strammer opp rutinene sine i lys av habilitetsskandalen som har rystet norsk politikk i sommer og høst.

– Og det er naturlig etter hvert som vi erfarer at regelverket eller rutinene ikke er gode nok til å hjelpe oss å håndtere nye problemstillinger. Nå rutinene ikke er gode nok, må vi endre dem, konkluderte hun.

I august tok Støre grep og skjerpet reglene i håndboken. Det skjedde først etter at flere saker om brudd på habilitetsreglene hadde fått konsekvenser for flere regjeringsmedlemmer.

– Det er ingen egeninteresse å spore i noen av sakene som kontroll- og konstitusjonskomiteen har til behandling nå. Hadde man hatt det regelverket man har i dag for et år siden, så hadde jeg ikke vært her i dag, sa Ola Borten Moe.

Han gikk fra posten som forsknings- og høyere utdanningsminister etter å ha investert deler av overskuddet fra eierandelen i oljeselskapet Okea i Kongsberg Gruppen. Blant datterselskapene til våpenprodusenten er ammunisjonsprodusenten Nammo. Borten Moe kjøpte aksjene sine i Kongsberg Gruppen i januar, én uke før regjeringen besluttet å tildele Nammo en stor kontrakt på ammunisjon.

Dette sa hun at gjaldt i utnevnelsen av vennen Bård Nylund blant annet som styrerepresentant i Norsk Folkemuseum, og valget av Renate Larsen til styremedlem i Den Norske Opera & Ballett.

– Dessverre viser det seg at det er blitt gjort feil når det gjelder utnevnelse av Bård Nylund til to verv. Jeg har et nært vennskap til Bård Nylund, og jeg er klart inhabil. Det er fullt og helt mitt ansvar. Jeg har også tatt det ansvaret ved å gå av som kultur- og likestillingsminister, sier Trettebergstuen.

I etterpåklokskapens lys, sa hun at opplæringen nye statsråder fikk om habilitet, burde vært grundigere.

Anniken Huitfeldt måtte gå av som utenriksminister etter at ektemannen handlet aksjer i flere børsnoterte selskaper mens hun var utenriksminister. Hun hevdet under høringen at ektefellens aksjehandel ikke hadde vært noe tema da hun hadde en tiltredelsessamtale med departementsråden.

Også tidligere kunnskapsminister Tonje Brenna, som nå er arbeids- og inkluderingsminister, sa at opplæringen om habilitetsreglene burde vært bedre.

Alle statsrådene som forklarte seg for komiteen, pekte tilbake på opplæringen de hadde fått ved tiltredelse og Håndbok for politisk ledelse som alle regjeringsmedlemmer må sette seg inn i.

Anette Trettebergstuen fortalte komiteen at hun klart hadde vært inhabil i utnevnelsen av venner, men sa at hun hadde handlet i god tro og trodde hun kunne foreslå navn. Trettebergstuen sa hun trodde at det først var senere i prosessen, når avgjørelsen skulle tas, at hun måtte melde seg inhabil. Og at det var greit å spille inn navn.

(©NTB)

Flere nyheter: