Økokrim-sjefen: Sindre Finnes har krav på å bli ansett som uskyldig
Det foreligger ikke rimelig grunn til å tro at det er begått straffbare forhold i forbindelse med Sindre Finnes' aksjekjøp, mener Økokrim.
Politikk: – Finnes har et krav på å bli ansett som uskyldig. Han er ikke siktet, ikke tiltalt og ikke dømt, sa Økokrim-sjef Pål K. Lønseth på en pressekonferanse fredag.
Økokrim har siden starten av september undersøkt Finnes’ omfattende aksjehandler mens kona Erna Solberg (H) var statsminister i perioden 2013–2021. Lønseth sier de har vurdert saken både med informasjonen Finnes selv har fremlagt, i tillegg til data fra Finanstilsynet, Verdipapirsentralen og saker i mediene.
Sju uker senere er konklusjonen klar.
– Det er ikke noen informasjon av noe styrke som gir noen grunn til å anse ham som skyldig i straffbare forhold, konkluderte Lønseth.
– Han har ikke truffet påfallende godt, noe som isolert kunne vært en indikasjon på innsidehandel, sa Økokrim-sjefen.
– Finnes’ transaksjoner kjennetegnes av kjøp og salg med korte mellomrom uten at det har inntruffet mellomliggende kursrelevante hendelser – en atferd som er vanskelig å forklare dersom han hadde hatt innsideinformasjon, tilføyde Lønseth.
Finnes gjorde rundt 3300 aksjehandler i de åtte årene Solberg var statsminister. Transaksjonene beløp seg samlet til rundt 125 millioner kroner, ifølge beregninger Dagens Næringsliv har gjort basert på dokumentasjon fra Finnes selv.
– Aksjehandel er i seg selv lovlig og ønsket virksomhet i vårt økonomiske system. Det må være holdepunkt for at et straffbart forhold er utført for å åpne etterforskning, sa Lønseth.
– En konstituert teoretisk mulighet er ikke nok, fortsatte han.
30. september 2013 kjøpte Finnes omtrent 33.000 aksjer for 12.500 kroner i Nordic Mining. 3. og 4. oktober kjøpte han aksjer på nytt i selskapet.
Aksjekjøpene ble gjort på et tidspunkt da viktige tillatelser om å åpne for gruvedrift med sjødeponi var under forberedelse av Solberg-regjeringen.
– Hva gjelder de to siste kjøpene, legger vi til grunn at det ikke forelå innsideinformasjon på kjøpstidspunktet. Det kan ikke utelukkes at dette stiller seg annerledes for det første kjøpet. Det forholdet ble uansett foreldet 30. september, noe Økokrim var kjent med at ville inntreffe.
– Det ville uansett ikke ha vært aktuelt å iverksette etterforskning for en transaksjon i størrelsesorden 10.000 kroner som ligger ti år tilbake i tid, skriver de videre.
Det er det gode grunner for, ifølge Økokrim-sjefen.
– Vi har forskjellsbehandlet sakene fordi de er ulike i faktum. Det er også snakk om betydelig forskjell i volumet handler.
I Borten Moes tilfelle handler saken om at han selv var statsråd, men for Huitfeldt og Solberg har det vært snakk om å undersøke om taushetsplikten er brutt, ifølge Lønseth.
Da Lønseth ble spurt om det var holdepunkter for at Solberg har brutt taushetsplikten, svarte han at det har de ikke.
– Slik jeg ser det, må saken nå bli lagt død. Det er betryggende at de som er kompetent myndighet på dette området, gjør en grundig gjennomgang av sak, sa Sindre Finnes’ advokat Thomas Skjelbred etter Økokrims beslutning fredag.
Finnes har selv redegjort for aksjehandlene, mens Høyre har kommet med en tidslinje over hva Solberg skal ha visst og foretatt seg fra dag til dag i forkant av at listene ble offentliggjort.
Tirsdag er det høring i sakene om aksjer og habilitet i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget. Flere partier sier at det gjenstår å se hvilke politiske konsekvenser saken får.
I begrunnelsen ble det blant annet trukket fram at Finnes’ investeringer ikke hadde truffet spesielt godt.
Lønseth gikk samtidig i rette med dem som har tatt til orde for at det må åpnes etterforskning mot Finnes og Solberg uansett hva.
I begrunnelsen fra Økokrim trekkes det likevel fram en sak der de ikke kan utelukke at innsidehandel kan ha skjedd.
I mediene og samfunnsdebatten har det flere trukket fram at habilitetssakene til tidligere forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp), tidligere utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) og Solberg har blitt behandlet ulikt.
Finnes har hele veien avvist kategorisk at noen av handlene ble gjort på bakgrunn av innsideinformasjon, eller at det knytter seg andre uregelmessigheter til dem.