Menu
Olje og -energimister Terje Aasland (Ap) diskuterte blant annet EUs fjerde energipakke med EU-kommissær for energi Kadri Simson på energikonferansen mellom Norge og EU i Brussel. Foto: Cornelius Poppe / NTB

EU-kommissær om omstridt energipakke: – Felles regler som alle må respektere

Om Norge vil være en del av det europeiske kraftmarkedet, må vi akseptere reglene, sier EUs energikommissær Kadri Simson.

Av NTB | 24.10.2023 17:42:29

Politikk: – Å være en del av et energimarked betyr at det er felles regler som må respekteres, sier Simson.

EU-kommissæren deltok tirsdag på en konferanse om energisamarbeidet mellom EU og Norge sammen med olje- og energiminister Terje Aasland.

De to hadde også et privat møte. Der var blant annet EUs fjerde energipakke, også kalt Ren energi-pakken, et av temaene, sier Simson.

Pakken er EØS-relevant. Norge og de to andre EØS-landene Island og Liechtenstein har i lengre tid vært i dialog med EU om pakken, opplyste Aasland til NTB mandag.

På spørsmål fra NTB om hva konsekvensene kan bli dersom Norge velger å si nei til pakken, svarer Simson:

– Vi vil sørge for at våre norske partnere får all den informasjonen som er nødvendig for å overbevise dem om at denne pakken er gunstig for oss alle. Den gir også fordeler til nordmenn.

– Ren energi-pakken gjør at vi i Europa kan nå mer ambisiøse klimamål, og den sikrer at vårt energimarked fungerer, føyer hun til.

– Siden EU-landene vedtok pakken, har den også blitt behandlet av de nasjonale parlamentene. Det ga noe fleksibilitet til landene i Europa. Det samme privilegiet vil også gjelde for Norge, sier Simson.

– Energimiksen er forskjellig i ulike land, og det er noe vi har måttet ta i betraktning, sier hun.

Aasland sier at i framtiden vil det bli mer, ikke mindre energisamarbeid.

– De økte prisene det siste året har fått et enormt fokus, og jeg skjønner at det er vanskelig for mange å håndtere større strømregninger. Dette er ting vi må håndtere. Men det finnes ingen kvikkfiks her. Det store problemet er mangel på energi, sier han.

Energipakken ble innført i EU i 2018 og 2019, men i Norge er den omstridt. Særlig i Senterpartiet og Rødt er det motstand mot pakken.

Norske journalister ville også vite hva slags handlingsrom som finnes, eller om Norge må ta hele pakken.

– Vi er avhengig av hverandre for å sikre forsyningssikkerheten og for å stabilisere prisene til husholdningene. Vi har felles interesser, slår han fast.

(©NTB)

Flere nyheter: