Kan gå mot løsning for EUs asylpakt
EUs ministerråd kan være på vei til å finne en løsning på striden om EUs asylpakt. Norge følger nøye med.
Økonomi og næringsliv: Torsdag møttes EUs justis- og innenriksministre for å hamre ut en enighet om den siste og mest kontroversielle biten av asylpakten: Den såkalte krisemekanismen.
EU-politikerne kjemper nå mot klokka for å rekke å bli enige om pakten og få den vedtatt innen mars neste år. Skjer ikke det, kan løpet være kjørt.
EU-parlamentet satte nylig forhandlingene med Ministerrådet, såkalte trilogier, på vent for å presse de 27 landene i Rådet til å bli enige om krisemekanismen. For at pakten skal bli vedtatt, må de to institusjonene komme fram til en felles løsning.
– Vi trenger en avtale raskt for å rekke å få lovpakken gjennom i denne perioden. Vi må få startet trilogiene. Klokka går for hele pakten, sier EUs innenrikskommissær Ylva Johansson til nettavisen Politico.
Norge er medlem av Schengen-avtalen og dermed er en del av EUs yttergrense. Hvordan pakten ender opp med å se ut til slutt, kan derfor ha stor betydning for norsk asylpolitikk.
– Jeg skal være tydelig på hva som er Norges interesser og posisjon i dette. Norges inngang er at vi må samarbeide i Europa om å ha kontroll på yttergrensene våre og vise solidaritet landene imellom, sier Eriksen til norske medier på vei inn til møtet.
Men det er fortsatt uklart hvilke regler som vil være bindende for Norge, ifølge Eriksen.
– Det får vi komme tilbake til, sier han.
Striden handler om to ting: EU-landene i nord frykter at landene i sør vil være raske til å trykke på kriseknappen og sende migranter nordover.
Mekanismen gjør det også mulig å internere asylsøkere i inntil 40 uker. Særlig Tyskland har fryktet at dette kan undergrave asylsøkeres rettigheter.
Men i ellevte time ser Tyskland ut til å ha snudd.
I Brussel sier den tyske innenriksministeren Nancy Faeser at hun er temmelig sikker på at et kompromiss om krisemekanismen vil komme på plass.
– Vi har allerede kommet langt i forhandlinger i natt, sier hun på vei inn til ministerrådsmøtet.
På møtet er også statssekretær Even Eriksen (Ap) fra Justisdepartementet til stede.
EU-kommisjonen la fram forslaget til asylreform i 2020, men krangelen om krisemekanismen har fått arbeidet til å stoppe opp.
Onsdag skal statsminister Olaf Scholz ha satt foten ned og fortalt sine ministre at Berlin ikke lenger vil blokkere krisemekanismen, ifølge Politico.
(©NTB)